490 бащи се възползваха от правото на "бащинство" през първото тримесечие

0
Националният осигурителен институт отчита спад в броя на мъжете, вземащи отпуск за гледане на дете
Националният осигурителен институт отчита спад в броя на мъжете, вземащи отпуск за гледане на дете

Националният осигурителен институт отчита спад в броя на мъжете, вземащи отпуск за гледане на дете

През първото тримесечие на 2024 година само 490 бащи в България са се възползвали от правото си да гледат децата си до двегодишна възраст, според данните на Националния осигурителен институт (НОИ). Това право се предоставя на бащите, след като детето навърши 6 месеца, и включва парично обезщетение в размер на 90% от заплатата, върху която се осигуряват, до навършване на една година на детето. През втората година обезщетението е фиксирано на 780 лева на месец.

Въпреки че законът предоставя тази възможност, броят на бащите, които се възползват от нея, остава сравнително нисък. За сравнение, през същия период на миналата година 507 бащи са избрали да останат у дома с децата си. Тези данни сочат спад в броя на бащите, ползващи това право, което може да бъде обяснено с различни фактори, включително икономически и социални.

Освен отпускът за гледане на дете до двегодишна възраст, 5600 мъже са ползвали 15-дневен отпуск при раждане на бебето си през първото тримесечие на 2024 година. По време на този отпуск бащите също получават обезщетение в размер на 90% от среднодневното си възнаграждение. Тук също се забелязва намаляване, тъй като през същия период на миналата година почти 5900 бащи са се възползвали от тази възможност.

За да се ползват от тези права, мъжете трябва да имат поне шест месеца осигурителен стаж като осигурени за общо заболяване и майчинство. Въпреки тази условност, много бащи все още не се възползват от възможността да бъдат активни участници в ранното детско развитие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари