3D технология спаси ръката на 10-годишно момиче от ампутация

0
Екип от водещи хирурзи извърши уникална интервенция в Пловдив
Екип от водещи хирурзи извърши уникална интервенция в Пловдив Снимка: bTV

Екип от водещи хирурзи извърши уникална интервенция в Пловдив

В болница "Еврохоспитал" в град Пловдив беше извършена първата по рода си операция в България, при която ръката на 10-годишно дете беше спасена от ампутация чрез поставяне на 3D принтирана изкуствена става. Уникалната интервенция е резултат от съвместните усилия на водещи ортопеди и хирурзи от няколко болници в страната.

Малката Антония е диагностицирана със сарком на Юинг преди няколко месеца. Злокачественото образувание е обхванало дясната ѝ ръка в областта на рамото, съобщава bTV. Въпреки първоначалните препоръки за ампутация, майката на детето отказва тази опция, което довежда до решението за извършване на сложната операция.

Професор доктор Владимир Ставрев, хирург ортопед, обясни спецификата на интервенцията: "Такъв вид изкуствена става никога не е слагана в България. Тази изкуствена става е специално изработена за това дете на база 3D принтиране, като замества цялата лопатка, която се премахна, като също така замества горния край на дясна раменна кост."

Професор доктор Любен Стоков, също хирург ортопед, подчерта значението на съвременните технологии в медицината: "Съвременните технологии, които осъществяват едно предоперативно планиране, позволяват изработването на всякакъв вид импланти, в това число и ендопротези, заместващи важни кости в долен и горен крайник, и така се получава една органносъхраняваща операция."

Операцията продължи повече от четири часа. Имплантът, изработен от титан, е финансиран изцяло от Националната здравноосигурителна каса.

Доктор Аврам Георгиев, ортопед-травматолог, подчерта рядкостта на подобни интервенции: "Това са изключително редки интервенции в този обем, това се случва от типа на 20 до 30 операции в световен мащаб."

Майката на Антония, Валя Стефанова, изрази надеждите си за бъдещето: "Мечтаем си с детето да оздравее и да си е живо и здраво."

Медицинският екип е оптимистично настроен за възстановяването на Антония. След необходимия период на рехабилитация, очакванията са, че детето ще може да движи ръката си нормално.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари