30-дневното правило за борба с пристрастяванията

3
Пристрастяването не е липса на воля, а сложно състояние, което засяга мозъчната химия
Пристрастяването не е липса на воля, а сложно състояние, което засяга мозъчната химия

Защо се пристрастяваме и как да се справим с този проблем?

В съвременния свят, изпълнен с бързи темпове и изобилие от стимули, е много лесно да се хванем в капана на пристрастяването. Независимо дали става въпрос за нездравословна храна, прекалено ползване на телефон, алкохол или дори хазарт, много от нас търсят начини да се откъснат от реалността и да променят настроението си.

Важно е да се осъзнае, че пристрастяването не е просто въпрос на липса на воля. То е сложно състояние, което засяга мозъчната химия и поведението ни. Когато се пристрастяваме към нещо, мозъкът ни освобождава допамин – „хормона на щастието“.

С течение на времето се нуждаем от все повече и повече от този стимул, за да се чувстваме добре, което може да доведе до порочен кръг на зависимост.

Какво е пристрастяване?

Пристрастяването може да се дефинира като неконтролируемо желание да се ангажираме с определено поведение или да употребяваме определени вещества, въпреки че това има негативни последици за живота ни.

Съществуват много различни видове пристрастяване, но някои от най-разпространените са:

  • Пристрастяване към вещества: алкохол, наркотици, цигари
  • Поведенчески пристрастявания: хазарт, пазаруване, видеоигри, прекалено ползване на интернет
  • Хранителни разстройства: преяждане, булимия, анорексия

Как да се справим с пристрастяването?

Преодоляването на пристрастяването е труден процес, но е възможно. Някои от най-ефективните методи за справяне са:

  • Терапия: Разговорът с терапевт може да ви помогне да разберете причините за вашето пристрастяване и да разработите стратегии за справяне.
  • Групи за подкрепа: Групите за подкрепа могат да ви осигурят чувство за общност и разбиране от хора, които преминават през същото.
  • Детоксикация: Ако сте зависими от вещества, може да се наложи да преминете през детоксикация, за да се отървете от тях от тялото си.
  • Промяна на начина на живот: Може да се наложи да направите промени в начина си на живот, като например да избягвате ситуации, които ви изкушават да се пристрастите, или да се обградите с подкрепящи хора.

Правилото за 30 дни

Има едно нещо, което експертите препоръчват, когато се опитвате да се справите с някаква поведенческа зависимост. Най-важното е да изпробвате период на въздържание за 30 дни, защото трябва да възникне хомеостаза, за да се промени химията на мозъка. Ако постоянно използваме нещо, получаваме ударна доза допамин, който е отговорен за удоволствието и болката (те идват от една и съща част на мозъка). Трябва да се откажем за един месец от това, към което сме пристрастени, за да помогнем за нулиране на химията на мозъка ни.

Важно е да запомните, че:

  • Не сте сами: Милиони хора по света се борят с пристрастяване.
  • Възстановяването е възможно: С упорита работа и подкрепа можете да преодолеете пристрастяването си.
  • Заслужавате да бъдете щастливи и здрави: Не позволявайте на пристрастяването да ви контролира живота.

Не се отказвайте! С подкрепа и усилия можете да се освободите от оковите на пристрастяването и да изградите по-здравословен и щастлив живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари