26 бази на МОН предлагат ученически лагер за 20 лева на ден

0
До юни базите са запълнени, включително от ученици от елитни гимназии
До юни базите са запълнени, включително от ученици от елитни гимназии

До юни базите са запълнени, включително от ученици от елитни гимназии

26 са базите на държавното дружество към МОН "Ученически отдих и спорт", в които ученици могат да отидат на по-евтин ученически лагер. Това съобщи зам.-изпълнителният директор на дружеството Цветелина Николова по повод материала "Колко много е твърде много за ученическите лагери" за скъпите почивки за ученици.

Дружеството нашумя през 2021 г., когато тогавашният министър Николай Денков разкри корупционна схема за близо 8 млн. лв., източени от дружеството за фиктивни почивки за близо 300 хиляди нощувки, пише СЕГА. Тогава той предаде доклада си с разкрития на прокуратурата, но досега не се е чуло някой да е понесъл отговорност, освен че изпълнителният директор, получавал огромна заплата, бе сменен.

Общо базите в капитала на дружеството са 145, но за съжаление към днешна дата работят само 26. "Нямаме най-добрата материална база, нямаме басейни и спа и не сме конкурентни на хотелите. Но правим тематични лагери, от които децата си тръгват с много спомени и умения. Освен това цената от 20 лв. на ден за пълен пансион (без анимационни дейности - бел. ред). е социално приемлива. 5-дневен лагер на море или планина в база на "Ученически отдих", без транспорт, излиза 100 лв.", казва Николова. По думите ѝ от началото на годината до юни базите им са запълнени, включително от ученици от елитни гимназии. Редовни клиенти са им ученици от Северозапада, където стандартът на живот е по-нисък. От 2017 година дружеството привлича деца от Западните покрайнини, Молдова и Украйна. Отскоро се приемат и деца от детските градини, като при тях има специфично условие - в една стая да има повече легла, на което отговарят базите в Боровец и Сандански.

Сред най-посещаваните целогодишно работещи бази са тези в Сандански, Априлци и Боровец. Напливът през ваканциите там е голям, основно през междусрочната, зимната, априлската и лятната ваканция. Те обаче са недостатъчни, за да поемат интереса от училищата, а останалите бази в планината са в много лошо състояние. Базата в Марково например, макар много красива, била в трагично състояние - там основният проблем от 1 г. е с водата - кладенецът е пресъхнал, като заради това веднъж се е наложило дори да върнат група ученици. За ремонт "плаче" още базата "Соколски манастир" в Габрово, както и "Света Гора" във Велико Търново, която е с уникално местоположение, но с крещяща нужда от цялостен ремонт и ново оборудване. По морето базите на "Ученически отдих и спорт" са в Балчик, Кранево, Равда, "Св. Константин и Елена", Обзор, Равда, Крайморие и Атия.

По принцип всеки български ученик може да се възползва от по-евтина почивка на море или планина в базите на "Ученически отдих и спорт". Не само материалната база обаче пречи повече деца да отидат там на лагер, поради което дружеството не успява да изпълни докрай заложеното в договора с МОН - при 60 хиляди планирани почивки реално реализираните за м.г. са над 40 хиляди. За това допринасят и близките контакти на директори с туристически фирми, или т.нар. "мафия" "туроператори-директори", както я нарича Цветелина Николова. Основен проблем в работата ѝ е това, че масово директорите работят с определени туроператори, които са по-привлекателни за тях - не само с условията си, но и с даренията, които правят на училището. По тази причина туроператорите рядко се сменят, напротив - на учениците се презентират основно те, а за "Ученически отдих" се знае малко.

"Масово директорите търсят персонален финансов интерес. Учители също са ни питали: "Ние какво ще получим", или пък "Има ли в базата басейн и напитки?". При нас учителите получават 40 лв. командировъчни дневно, но това масово не се знае. При другите лагери с частни фирми подобни командировъчни не се дават. А освен ръководители на групи, командироваме и настаняваме за наша сметка и медицинско лице", казва Николова. По думите ѝ има дейни учители, които сами търсят дружеството, както и родители, които проявяват интерес към лагерите на УОС въпреки директорите, които им предлагат други оферти. "Те правят смесени групи, избират ни заради цената и ангажираността. Наскоро ученичка от 10 клас ми сподели, че ѝ е било много скучно на зелено училище - били са само на басейн и в хотела. Представяте ли си 5 дни без нито 1 минута занимание", пита Николова. Тя дава пример със 132-во училище "В. Войкова", в което учениците изучават специалността "аниматорска дейност". "Те си провеждат учебната практика в базите на "Ученически отдих" в реална работна среда. Вече втора година практикуват при нас и т.г. искат да се включат още ученици", казва Николова. По подобен начин базите биха могли да бъдат полезни и за учениците например от хранително-вкусовите гимназии.

"При настаняване в хотел, наравно с всички гости, редовно на децата се правят забележки по отношение на тишина и спокойствие. Не случайно туроператори предлагат ученически и детски пакети до 30 юни, защото юли и август е активен летен сезон за възрастни, а тогава детския глъч "пречи", казва още Николова.

"Важно е да се намери решение какво ще стане с нас. Няма кардинално политическо решение за съдбата на дружеството - дали то ще функционира или не. Всяка година сме принудени да затваряме по една база заради лошите условия - заради компрометиран покрив, наводнение или друг проблем с материалната база. Държавата трябва да каже ще поддържа ли дружеството и детските лагери, или ще бъдем оставени на самотек", коментира Николова. По думите ѝ продължава да не се взема решение, а те самите не могат да увеличат сумата, която вземат за ден, тъй като тя е записана в договор с МОН. "Или трябва да се осъществи продажба на 1-2 имота, за да се инвестират получените средства в подобряване на материално-техническата база и предлаганите услуги в работещите обекти, или да се дарят такива от МОН", разсъждава зам.-изпълнителният директор.

За да привлича повече ученици, дружество предлага туристически пакети с богата културна и образователна програма. За желаещите да се докоснат до вълнуващия подземен свят например оттам предлагат пътешествие в пещерата "Бачо Киро", Дряново. 2-дневното приключение там излиза 96 лв., тъй като освен стандартното настаняване "пълен пансион" от 20 лв. включва и анимационни и образователни дейности - тренинг програма, възпитаваща в отговорност, толерантност и взаимопомощ. 2-дневният пакет "Малки приключенци" в Сандански е предназначен за децата от детските градини - срещу 73 лв. за тях е подготвена програма за вдъхновяващ начин за взаимодействие с природата, тематичните занимания и игри, които имат за цел промяна в поведението и отношението им към околната среда.

3-дневно зелено училище "Мисия откривател" в база "Мрамор" в Сандански предлага срещу 149 лв. "пътешествие в духа на миналото" - заложени са ролеви игри, свързани с живота и религията в античността, посещение на Археологическия музей в града, ателие, в което всеки прави мозаечно пано, преобличане в костюми на античен бог или богиня, ориентиране по карта и зададени указания в един от най-големите паркове в България "Св. Врач", запознаване с полезни практики за пребиваване на открито и справянето с трудни ситуации и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари