200 китари ще свирят „Клетва“ в памет на Кирил Маричков

0
Китарен фестивал в столицата се превръща в емоционално сбогуване с музиканта
Китарен фестивал в столицата се превръща в емоционално сбогуване с музиканта Снимка: Facebook

Китарен фестивал в столицата се превръща в емоционално сбогуване с музиканта

София се превръща в столица на китарата този уикенд с провеждането на Sofia Guitar Fest 2024. Мащабното музикално събитие, което се провежда в сърцето на града пред Националния дворец на културата, събира стотици китаристи - от любители до професионалисти, за да демонстрират своите умения и да споделят страстта си към този инструмент.

Над 200 китаристи ще изпълнят "Клетва" в памет на рок легендата

Най-емоционалният момент на фестивала ще бъде масовото изпълнение на емблематичната песен "Клетва" от над 200 китаристи. Това ще бъде специален трибют към наскоро напусналия ни Кирил Маричков, основател и фронтмен на легендарната рок група "Щурците", който трагично почина след инцидент на сцената в село Селановци, област Враца.

Деян Каменов - Дидо, вокалист на групата D2, сподели пред bTV: "За пръв път в България се случва нещо от такъв мащаб. Ще има масово свирене, което ще събере над 200 души от всякакви националности и възрасти, които ще свирят на тази сцена. Вчера започнахме с млади таланти, с класика, рокендрол и с голям концерт на група 'Торнадо', които забиха пред най-заклетите си фенове."

Димитър Кърнев си спомня за последната среща с Маричков

Димитър Кърнев, основател и китарист на D2, присъства на събитието, за да почете паметта на своя дългогодишен приятел и колега. Той сподели емоционални спомени за Кирил Маричков и последната им среща:

"Дошъл съм да почета паметта на моя голям приятел. Искам да поднеса съболезнования на семейството и на всички българи и почитатели на рок музиката, които го обичат. За D2 той е много голямо нещо със старта на една от първите ни песни – нашия кавър на 'Две следи'. Нашата работа и приятелство продължи буквално доскоро. Очаквахме да бъде на това събитие, но за съжаление животът се оказва по-голям от всички нас."

Кърнев разказа за една пророческа среща с Маричков: "Бяхме на една маса и почитахме рождения ден на друг наш скъп приятел. За съжаление той тогава не вярваше, че ще доживее 80 години. Нека не си нарочваме, Господ знае кога всеки идва и си отива. Много сме тъжни. Хора като него всъщност не си отиват не само през творчеството, а и през своите големи личности. Киро, както го наричахме неговите приятели, ще остане завинаги в нашите сърца."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари