20 нови случая на морбили в България от началото на годината

0
Случаи на заболяването се увеличават и в други европейски страни
Случаи на заболяването се увеличават и в други европейски страни

Случаи на заболяването се увеличават и в други европейски страни

От началото на 2024 година досега в България са регистрирани 20 нови случая на морбили, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Това е значително увеличение спрямо същия период на миналата година, когато не е имало регистрирани случаи на болестта. Първият случай на морбили за тази година беше съобщен през април.

Морбили, известна още като дребна шарка, е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен кожен обрив и чести усложнения. Вирусът, който причинява заболяването, е изключително заразен и се разпространява чрез въздуха при говор, издишване, кихане, кашляне и плач. Обикновено заразяването се осъществява при близък контакт с болен на разстояние от 1 до 2 метра в закрити помещения като училища и транспортни средства.

Според информационната кампания на Министерството на здравеопазването "Плюс мен", в България задължителната имунизация и реимунизация срещу морбили се извършва на 13-месечна възраст и при навършване на 12-годишна възраст. През 2023 година обхватът с две дози ваксина срещу морбили в страната е достигнал 87,4 %. Въпреки това, нарастването на броя на случаите подчертава важността на ваксинацията за предотвратяване на разпространението на вируса.

Морбили не е проблем само за България. През първите пет месеца на 2024 година в Европейския регион на Световната здравна организация са регистрирани 78 411 заболели от морбили. За сравнение, през 2023 година случаите са били 61 183, а през 2022 година - едва 939. Най-много случаи са докладвани в Казахстан (26 374), Азербайджан (16 503), Русия (11 886), Киргизстан (10 485) и Румъния, където се наблюдава намаление на епидемичното разпространение от началото на годината.

Въпреки усилията за контрол на разпространението на болестта, се отбелязва ръст в броя на заболелите в други европейски страни като Италия, Франция, Белгия, Полша, Сърбия, Украйна и Ирландия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари