12 области в България са без нито една денонощна аптека

1
Русе и Стара Загора са на "опашката" - само с по три денонощни аптеки
Русе и Стара Загора са на "опашката" - само с по три денонощни аптеки

Русе и Стара Загора са на "опашката" - само с по три денонощни аптеки

Към средата на месец август 2024 г., в страната функционират общо 57 денонощни аптеки, които са разположени в 17 общини, обхващащи територията на 16 области, съобщи БГНЕС. Макар и с увеличен брой в последната година, броят на тези аптеки все още остава неравномерно разпределен на територията на България, като концентрацията им се наблюдава основно в икономически по-развитите региони.

11 нови денонощни аптеки за една година

От юни 2023 г. до август 2024 г. са открити 11 нови аптеки, които предлагат денонощно обслужване. Това увеличение представлява 20% от общия брой на аптеките с непрекъснат режим на работа в страната. Новооткритите обекти се намират в 9 общински центъра, където преди това не е имало аптеки с такъв режим на работа. Въпреки този положителен растеж, данните показват значителни регионални различия в наличието на денонощни аптеки.

Географско разпределение на аптеките

Столицата София продължава да води класацията по брой на денонощни аптеки, следвана от областите Пловдив, където има 8 такива обекта, Бургас с 5, Варна с 4, а Русе и Стара Загора с по 3 денонощни аптеки. Това показва ясна тенденция на концентрация на този тип аптеки в по-големите градове и икономически развитите региони.

Липса на денонощни аптеки в 12 области

Въпреки напредъка, в 12 областни центъра все още няма нито една аптека, която да предлага услуги 24 часа в денонощието. Това са областите Видин, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище, Шумен и Ямбол. Липсата на такъв вид обслужване затруднява достъпа на населението до лекарства в спешни случаи през нощта и почивните дни.

Заключение: неравномерното разпределение продължава

Текущата картина на денонощните аптеки в страната подчертава неравномерното им разположение. Най-голям брой аптеки с непрекъснато работно време са концентрирани в градове с по-добро икономическо развитие, докато по-малките и отдалечени населени места продължават да бъдат ощетени. Това създава проблем за жителите на тези региони, които в случай на нужда са принудени да пътуват до по-големи градове, за да получат достъп до спешни медицински грижи и лекарства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари