Зрелищна каскада от лава потече по склоновете на Етна

0
Зрелищно изригване на вулкана Етна след четиригодишен покой
Зрелищно изригване на вулкана Етна след четиригодишен покой

Зрелищно изригване на вулкана Етна след четиригодишен покой

След четиригодишен период на покой, вулканът Етна отново демонстрира своята мощ с грандиозно изригване. Един от основните кратери на вулкана, известен като „Бездната“, изригна, изхвърляйки огромни количества разтопена магма и създавайки зрелищна каскада от лава по склоновете на вулкана.

Разположен на височина от 3000 метра надморска височина, кратерът „Бездната“ изригна с мощни експлозии и хвърчащи нажежени скални парчета, които се стекоха към по-малкия кратер „Нова паст“ под него. Според експерти, засилващата се активност на двата кратера води до постепенното увеличаване на техните размери.

Етна, който се извисява на 3357 метра над сицилианския град Катания, е най-високият активен вулкан в Европа и има най-дългата документирана история на изригвания, датираща още от 425 г. пр. Хр. Въпреки честите си изригвания, активността на вулкана рядко води до значителни щети за населението и инфраструктурата.

Исторически контекст и значимост

Етна е активен стратовулкан, изграден от базалти, и по неговите склонове има над 200 кратера и лавови потоци. Възрастта му се оценява на около 300 хиляди години. Най-мощното изригване на вулкана е регистрирано през март 1669 г., когато изригването продължава четири месеца и отнема живота на около 20 хиляди души, унищожавайки 50 града.

През последните десетилетия, вулканът продължава да бъде активен в различна степен. Значителни изригвания са регистрирани през декември 1991 г., април 1992 г., юли 2001 г., октомври 2002 г., както и през 2013 и 2015 г. Въпреки това, последното изригване от юли 2024 г. се отличава със своята зрелищност и мощ.

Изригването на Етна отново привлече вниманието на вулканолози и туристи от цял свят. Въпреки че активността на вулкана рядко води до значителни щети, тя продължава да бъде обект на постоянен мониторинг от специалисти. Етна остава една от най-впечатляващите природни забележителности на остров Сицилия и символ на мощта на природните сили.

Това изригване е поредното напомняне за динамичната природа на нашата планета и за значимостта на научните изследвания и наблюдения върху вулканичната активност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари