Змия ухапа мъж в Скпие

0
Със затопляне на времето се увеличават сигналите за поява на влечугите в населени места в Северна Македония
Със затопляне на времето се увеличават сигналите за поява на влечугите в населени места в Северна Македония

Със затопляне на времето се увеличават сигналите за поява на влечугите в населени места в Северна Македония

На 20 юни 2024 година Центърът за управление на кризи в Северна Македония съобщи за случай на ухапване от змия в столицата Скопие. Инцидентът е станал в затвора "Идризово", където петдесетгодишен мъж е бил ухапан от змия. Спешна помощ е откарала пострадалия в Клиниката по инфекциозни болести в Скопие, където той ще остане няколко дни за наблюдение и лечение.

Случаят идва само десетина дни след като медиите съобщиха за подобен инцидент в Охрид. С настъпването на топлото време в последните седмици, случаите на поява на змии в населени места зачестиха. Центърът за управление на кризи (ЦУК) отправи апел към гражданите да бъдат внимателни при разходки сред природата, да внимават къде се движат и да носят подходящо облекло, за да се предпазят от ухапвания от змии.

От ЦУК уточняват, че змиите обикновено бягат от хората, но ако бъдат обезпокоени или случайно настъпени, могат да нападнат. „Няма специализирани институции за отстраняване на змии, но има отделни лица и граждански сдружения за защита на животните, които могат да помогнат на гражданите“, съобщиха от Центъра за управление на кризи. Те предупреждават, че услугата, предоставяна от частни лица, не е безплатна.

„Пожарникарите не винаги могат да бъдат използвани за конкретна услуга и болшинството от гражданите проявяват разбиране, че по време на сезона на пожари те не винаги могат да бъдат използвани за такива специфични случаи”, уточняват от ЦУК. Те припомнят, че огнеборците често са викани и за сваляне на котки от високи места и дървета.

ЦУК съветва гражданите да бъдат особено внимателни при разходки сред природата, да носят високи обувки и дълги панталони, за да се предпазят от възможни ухапвания от змии. Важно е също така да се следи за движение на змии в близост до населени места и да се избягва безпокоенето им.

След инцидента в Скопие, властите усилено работят за повишаване на осведомеността сред населението относно безопасността при срещи със змии. Настоятелно се препоръчва при всякакви подозрителни случаи гражданите да се свържат с местните власти или съответните служби за помощ и съвети.

ЦУК ще продължи да следи ситуацията и да предоставя информация и указания на гражданите, за да се минимизира рискът от подобни инциденти в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари