Златна декада за плувците ветерани от Русе

3
Русенски плувци триумфират за десета поредна година на национално първенство
Русенски плувци триумфират за десета поредна година на национално първенство

Русенски плувци триумфират за десета поредна година на национално първенство

В началото на септември 2024 година, красивият град Сандански стана домакин на едно вълнуващо спортно събитие. На 7 и 8 септември, 50-метровият открит басейн в града посрещна участниците в държавното лично и отборно първенство за ветерани по плуване. Организирано от Българската мастърс федерация, събитието привлече впечатляващите 230 плувци от 19 клуба от цялата страна.

Възрастовият диапазон на участниците беше забележителен - от 25 до 95 години, което показва, че плуването няма възрастови граници. Градове като Благоевград, Бургас, Варна, Велинград, Враца, Пловдив, Русе, Сандански, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора и София изпратиха своите най-добри ветерани плувци. За трети път първенството беше отворено и за чуждестранни участници, като се включиха състезатели от Алжир, Гърция и Румъния.

Организаторите се бяха погрижили за отлично техническо обезпечаване на събитието. Цялостната електронизация, включително потребителски мониторинг и видеоконтрол, гарантираха безпроблемното протичане на състезанието.

Българското ветеранско плуване демонстрира своята жизненост и популярност. Четиридесет и шестото държавно първенство през тази година доказа, че духът на българските плувци ветерани е непоклатим. Много от отборите редовно участват в силни международни турнири и първенства на други страни.

От 2017 година първенството се провежда по нови правила, съобразени с международния правилник на световната плувна федерация. Тези промени включват по-предизвикателни и дълги дисциплини за ветераните, както и нови щафетни подреждания по пол и възраст.

Звездата на събитието безспорно беше отборът на "ИРИС РУСЕ ВЕТЕРАНИ". С внушителен състав от 51 души - 34 мъже и 17 жени, русенци доминираха състезанието. Техният успех е още по-впечатляващ, като се има предвид, че от общо 170 картотекирани състезатели, тази година те участваха в четири международни турнира в Плоещ (Румъния), Смолян, Варна и София.

Русенските ветерани демонстрираха превъзходство както в мъжката, така и в женската категория, побеждавайки с голяма разлика отборите на София и Варна. Мъжкият отбор на "ИРИС РУСЕ ВЕТЕРАНИ" е непобеден вече десет години, а женският отбор печели шампионската титла за шести път.

В индивидуалните дисциплини русенци спечелиха общо 63 златни медала. Сред най-успешните състезатели се отличиха Никола Тодоров, Петко Главинов, Илиян Цанков, Веселин Василев, Моника Вучева и Велина Ханджиева, всеки от които грабна по шест златни отличия.

Успехът на русенските плувци е още по-забележителен, като се има предвид, че те са единственият плувен отбор в България, който се самофинансира, без подкрепа от общината. Въпреки това, те тренират ежедневно и продължават да демонстрират възходящо развитие на плуването в най-големия ни крайдунавски град.

Ключът към успеха на "ИРИС РУСЕ ВЕТЕРАНИ" се крие в силния колективен дух на състезателите, за които отборните резултати са по-ценни от индивидуалните медали. Техните спонсори включват "Ирис" АД - Русе, "Комплекс ЛОКО БИЙЧ" - Русе и "УНИКО" ООД - Русе.

Това забележително постижение на русенските плувци ветерани не само утвърждава тяхната доминация в българското ветеранско плуване, но и вдъхновява много други да се включат в този прекрасен спорт, независимо от възрастта си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари