Зимата идва: Заплаха от нова енергийна криза в Европа

0
Ръст в цените на газа и електричеството буди тревога сред експертите
Ръст в цените на газа и електричеството буди тревога сред експертите Снимка: Асен Игнатов / Архив

Ръст в цените на газа и електричеството буди тревога сред експертите

Според информация, публикувана в гръцкото издание "Катимерини", напрежението в енергийния сектор нараства, докато европейските страни се подготвят за предстоящия зимен сезон. Експерти предупреждават, че комбинация от фактори може да доведе до нова енергийна криза, която да засегне милиони домакинства и бизнеси на континента.

Според анализатори, основните причини за нарастващото безпокойство са няколко. На първо място, се отбелязва значително повишение на цените на природния газ. Само за последния месец стойността на синьото гориво на европейските борси е нараснала с над 40 процента. Това рязко покачване се дължи отчасти на намаления внос от Норвегия - един от ключовите доставчици за Европейския съюз.

Ситуацията се усложнява допълнително от продължаващите стачни действия на работниците в австралийския сектор за втечнен природен газ (LNG). Тези протести вече оказват негативно влияние върху глобалните доставки, като се очаква ефектът да се засили през следващите седмици.

Енергийните експерти обръщат внимание и на друг тревожен фактор - ниските нива на запълване на газовите хранилища в Европа. В момента те са на около 90 процента от капацитета си, което е под средните стойности за този период от годината. Това поражда опасения относно способността на региона да посрещне евентуални пикове в потреблението през зимните месеци.

Геополитическото напрежение също допринася за несигурността на енергийния пазар. Продължаващият конфликт в Украйна и санкциите срещу Русия продължават да оказват влияние върху енергийните потоци към Европа. Освен това, нестабилността в Близкия изток допълнително усложнява ситуацията, като потенциално застрашава доставките на петрол и газ от региона.

Всички тези фактори водят до повишаване на цените на електроенергията в редица европейски страни. Например, в Германия - най-голямата икономика в Европейския съюз, цената на тока за следващата година вече е достигнала 140 евро за мегаватчас. Това представлява увеличение от близо 30 процента само за последния месец.

Експертите предупреждават, че ако тази тенденция се запази, много домакинства и предприятия ще се изправят пред сериозни финансови затруднения. Особено уязвими са енергоемките индустрии, които вече са подложени на натиск от високите производствени разходи.

Правителствата в Европа обмислят различни мерки за справяне с потенциалната криза. Някои страни планират да увеличат използването на въглища за производство на електроенергия, въпреки че това противоречи на дългосрочните цели за намаляване на емисиите на парникови газове. Други обмислят въвеждането на субсидии за най-уязвимите групи от населението.

Европейската комисия призовава за координиран подход между държавите-членки за справяне с предизвикателствата. Предлагат се мерки като общи покупки на газ, за да се постигнат по-добри цени, както и ускоряване на прехода към възобновяеми енергийни източници.

Енергийните анализатори подчертават, че ситуацията остава динамична и трудно предвидима. Те съветват потребителите и бизнесите да се подготвят за потенциално трудна зима, като предприемат мерки за енергийна ефективност и търсят алтернативни източници на енергия, където е възможно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари