Жители на село Брезе излязоха на протест

1
Хората на Брезе не са второ качество, гласят лозунги
Хората на Брезе не са второ качество, гласят лозунги Снимка: Елена Павлова / БТА

Хората на Брезе не са второ качество, гласят лозунги

Жителите на девинското село Брезе излязоха днес на протест, за да изразят своето недоволство от липсата на основни инфраструктурни условия. Около стотина души, въоръжени с плакати и скандирания, преминаха два километра от Контролно-пропускателен пункт „Забрал“ до сградата на Община Девин, съобщава БТА.

С лозунги като „Брезе ще го има“, „Хората на Брезе не са второ качество“, „Искаме водопровод и канализация“ и „Спрете дискриминацията, ние плащаме данъци“, протестиращите настояваха за изграждане на нов водопровод, канализация, нормални пътища и път до гробищния парк. Протестът бе предвождан от кмета на селото Ирина Кочовска, подкрепена от кандидата за народен представител Тодор Батков-син (ГЕРБ) и общинските съветници от ГЕРБ в Общински съвет - Девин, Владимир Георгиев и Велизар Шанов.

Исканията на протестиращите

На място, чрез мегафон, Ирина Кочовска обяви исканията на жителите на село Брезе. Тя посочи, че селото е било игнорирано многократно от общината, въпреки усилията на местните жители да работят с властите. „Показахме няколко пъти, че искаме да работим с общината, нямаше отклик, имаше само обещания. През януари присъствахме на общественото обсъждане на проекта за бюджет, защото селото не беше включено. Обещаха до края на март да внесат нашите проекти и да се отделят средства за пътя до гробището. Нищо от това не го изпълниха. Нямаме повод да имаме доверие на общината и да работим с нея. Ние не искаме политика, искаме да оцелеем, искаме елементарни условия за живот, заяви кметът на село Брезе.

Тодор Батков-син подчерта, че всички жители на община Девин имат право да живеят в по-добри условия. „Още в предизборната кампания поех ангажимент, че ще помагам на жителите на Брезе в борбата им за справедливост и достъп до нормални условия на живот. Ако не се предприемат действия, ще заведем колективен иск в съда за правата на човека в Страсбург“, каза Батков.

Реакцията на Община Девин

На протеста присъства и заместник-кметът на Община Девин Николай Юруков, който обясни, че проблемите на селото са наследени от предходните десетилетия. „Като общинско ръководство сме ги идентифицирали и сме предприели първи стъпки по тяхното решаване. Актуализирали сме стария проект за вътрешната водопроводна мрежа, разплатен е и има вече издадено разрешително за строеж. Подготвя се обществена поръчка, която е качена в ИСУН, за да може, когато осигурим средства, по-бързо да се реализират нещата“, каза Юруков.

Стана известно, че Община Девин подготвя проекти за довеждащ водопровод от местността Кучака, която е на 9 километра от селото, за пътя от разклона до селото и за модернизация на банята с минерална вода. „Това са първите стъпки, няма как ние да не минем през тях. Знам, трудно ви е, моля ви да проявите още малко търпение, защото ние сме единственото ръководство на общината, което се е заело ще започнем да решаваме вашите проблеми“, добави заместник-кметът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари