Жени разказаха как са се спасили от ада на домашното насилие в Русе

2
Всички те са получили подкрепа от Кризисния център, управляван от Сдружение „Център Динамика“ в Русе
Всички те са получили подкрепа от Кризисния център, управляван от Сдружение „Център Динамика“ в Русе

Всички те са получили подкрепа от Кризисния център, управляван от Сдружение „Център Динамика“ в Русе

Дана, Петя и Мария са три жени, които споделят своите истории за насилие и тъмнина, но също така и за надежда и ново начало. Въпреки различните им пътища, те са свързани от общата им борба с домашното насилие и помощта, която получават от Кризисния център в Русе.

Дана: Свободният избор за щастливото бъдеще на детето ѝ

Дана вярва в доброто и е убедена, че свободният избор е най-правилното решение за щастливото бъдеще на детето ѝ. Тя споделя своята история с надеждата да помогне на други жени, които не се осмеляват да излязат от примката на домашния тормоз. Нейната приказка започва с любов, но скоро се превръща в кошмар.

Преди четири години с помощта на приятели събрах смелост да напусна токсичната връзка, в която бях попаднала. Вече имах дете на две години, което не исках да живее в насилствена среда“, разказва Дана пред "Бряг". Тя получава подкрепа от екипа на Кризисния център, управляван от Сдружение „Център Динамика“ в Русе, който ѝ помага да намери работа и жилище. В момента Дана е студентка, която успешно съчетава родителски отговорности, учене и работа в администрация. Тя приема предложение за втора работа в Кризисния център, за да може да помага на други жени и децата им, попаднали в подобна ситуация.

Петя: Пътят към светлината

Петя е още една жена, която намира помощ и подкрепа в Кризисния център. Тя прекрачва прага на центъра преди да навърши 16 години, с типичния за тийнейджърите бунтарски дух. Въпреки че не е имала шанс да има родители, за които образованието е приоритет, тя събира смелост и се обръща за помощ към Кризисния център.

Събрала смелост и се обърнала за помощ към Кризисния център. Съдбата я срещнала с прекрасни хора, на които дължи всичко, което има днес. С тяхна помощ успяла да открие светове, които дори не е допускала, че е възможно да съществуват,“ споделя Петя. След години отсъствие от училище, тя се записва отново и завършва успешно. Научена на семейните ценности и търпение, тя се справя с всяка трудност и намира сили да продължи напред.

Мария: Реализиране на мечтите

Мария е многодетна майка, която също намира ново начало в Кризисния център. Преди години тя изгубила надежда, че някога може да сбъдне мечтите си. Днес тя е пример за много жени, които са преминали през подобни изпитания.

Ще спомена няколко думи за успехите и развитието ми след това. Бях прекъснала висшето ми образование след третата година и благодарение на хората в центъра се записах да си го довърша до край. След това завърших още две магистратури. Благодарение на това успях да си намеря по-хубава работа, а в последствие по-хубава от по-хубавата. Наред с тези неща искам да кажа, че децата ми са весели и спокойни. След всичко това, което ни се случи, вече не вярвам в случайността“, разказва Мария.

Трите жени са само малка част от жертвите на домашно насилие, които са ползвали услугите на Кризисния център и благодарение на екипа са успели да се измъкнат от мрачната действителност и да продължат напред.

Историята на Кризисния център в Русе

Кризисният център в Русе, управляван от Сдружение „Център Динамика“, започва своята дейност през 2007 година като подкрепа на пострадали от домашно насилие. През юли 2014 година социалната услуга става държавно делегирана дейност и започва да функционира с капацитет от 8 места. За десет години подкрепа получават 52 жени и 115 деца. Центърът се превръща в място, където жените лекуват наранените си души и получават нови възможности за развитие.

На 17 юли тази година, в деня на Света Марина Антиохийска – покровителка както на водите, така и на брака, Кризисният център отпразнува своя 10-годишен юбилей под мотото „Смелостта да бъдеш свободен“. Събитието се състоя в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и включваше множество изненади и културни прояви. Гостите имаха възможност да се насладят на изложба под надслов „Картини с любов“ на Елена и Калина Минкови от Сдружение „Ателие за креативни идеи“, партньор на Сдружение „Център Динамика“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    10
    Пффф
    Тя като пастет... целия квартал намазал..после вика помощ набиха ме
  • 4
    9
    За криво общество прав път...
    За кривото,сбъркано,изкривено и психясало обезверено общество,прав път няма.То само си е виновно.Изоставиха изконни ценности от деди ,бащи,майки,баби и дядовци.Обърнаха глава,лице и уши на запад и задника им се завъртя към домовете,семействата им.Сериали простакелски и простангерски.Резултатите са налице.
  • 9
    8
    Ivan
    Не защитавам насилниците ,но защо никой не представя реалната картина .Жените си търсят татуирани с мускули после ги били биели,а и защо ги бият слагат си снимки във фейсбук получават 300 лайка от тези 300 лайка поне 50 мъже после чатят с тях и ги свалят и е норамлно ,ако живее с назобен с мускули да ги бият.Как една не хареса научен работник с очила и после да каже ,че я бил????
  • 1
    7
    до 5
    Започни с това че си на 5 години, за да не си правят труда хората да четат повече от коментара ти и да си губят времето.
  • 8
    6
    Бенедикт
    mischi отчет за парите искаме да видим, защото резултатите ако трябва да ги рекламирате в Дунав Мост е ясна работата. Тия рисунчици с кмета и областния ги продавайте на чуждестранните ви спонсори. За какво изразходвате милионите левове през последните години?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!
  • НевДенков
    Аз се надявам да ме наебат,всички ДеБил-ПеПерасти на това чакаме!