Жена от Бобов дол ще връща 57 000 лева за неправомерно получавана пенсия

0
Административният съд в Кюстендил потвърди решението на НОИ
Административният съд в Кюстендил потвърди решението на НОИ Снимка: Dunavmost / Архив

Административният съд в Кюстендил потвърди решението на НОИ

Административният съд в Кюстендил постанови, че жителка на Бобов дол трябва да възстанови 56 745.55 лева, получени неправомерно като пенсия на починалия ѝ съпруг. Сумата включва главница от 38 764.18 лева и лихви в размер на 17 981.37 лева.

Хронология на случая

През месец ноември 2021 година съпругът на жената, който е получавал лична пенсия за осигурителен стаж и възраст, е обявен за издирване. Вследствие на това Националният осигурителен институт (НОИ) прекратява изплащането на пенсията му.

След близо двегодишно издирване, съдът в Дупница излиза с решение, с което обявява мъжа за починал, определяйки 2017 година като година на смъртта му.

Правни основания

Според разпоредбата на член 114, алинея 4 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), неоснователно изплатените суми за пенсии след смъртта на правоимащото лице подлежат на възстановяване от лицето, което ги е получило, или солидарно от наследниците.

В съдебното решение се посочва: "Смъртта на Г. Г. е обявена с решение на ДРС по гр.д.№796/2023г., като за дата е определена 07.06.2017г. Следователно по силата на чл.96, ал.1, т.1 от КСО пенсията следва да бъде прекратена и всички получени суми след тази дата се считат за неоснователно получени и подлежат на връщане."

Отговорности на получателя

Съдът установява, че жената, в качеството си на настойник и попечител, е получавала ежемесечно пенсията по банков път, като средствата са постъпвали по сметката на съпруга ѝ и са използвани за погасяване на кредит.

Според съда, жалбоподателката е била длъжна да уведоми пенсионния орган за изчезването на съпруга си в едномесечен срок, съгласно член 14, алинея 1 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж (НПОС).

Решението на Административния съд в Кюстендил подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    топлофикация
    няма ли да се нмалят тези заплати със 990 лв че спря бизнеса с ЧСИ
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари