Жегите и сърцето

2
Съветите на кардиолога професор Иво Петров
Съветите на кардиолога професор Иво Петров Видео: NOVA

Съветите на кардиолога професор Иво Петров

С настъпването на лятото и покачването на температурите, въпросът за влиянието на горещините върху здравето става все по-актуален. Кардиологът проф. Иво Петров, гост в студиото на "Събуди се" по NOVA, даде ценни съвети и обяснения за това как външната среда може да повлияе на сърдечно-съдовата система.

Всички фактори на външната среда имат голямо значение за сърдечно-съдовата система. Това са запрашаването, прекалените горещини. Дори прекалените студове. Голямата разлика в температурите в кратък период от време също е стрес за организма. Всеки един стрес в организма води до повишаване на възпалението. Така наречени оксидативен стрес - един от основните механизми, по който може да бъде дестабилизирано едно сърдечно-съдово заболяване. Така че топлото време е част от този механизъм, сподели проф. Петров.

Той подчерта, че при горещините е от съществено значение да се пият повече течности и, по възможност, да се избягва директната слънчева светлина. В горещините трябва да се пият повече течности. И разбира се, по възможност, да не се стои на директна слънчева светлина. Защото тази хипервазодилатация, разширението на съдовете, което предизвиква топлото време, може да доведе до обезводняване и спад на кръвното налягане, което разбира се е неблагоприятно, посъветва кардиологът.

Проф. Петров допълни, че нервната система също играе важна роля в адаптацията на организма към високите температури. До голяма степен в проблема на много топлото време участва и нервната система. Тоест, когато имаме такъв стрес, какъвто е екстремната горещина, нервната система също реагира неблагоприятно и това повлиява индиректно сърцето, поясни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари