Жегата запали пожари в цялата страна

0
Голям пожар край село Студена заплашва да обяви бедствено положение в Свиленград
Голям пожар край село Студена заплашва да обяви бедствено положение в Свиленград

Голям пожар край село Студена заплашва да обяви бедствено положение в Свиленград

Днес възникна голям пожар в иглолистна гора край село Студена, община Свиленград, който може да доведе до обявяване на бедствено положение за целия район. Това съобщи заместник областният управител на Хасково Митко Петров пред Българската телеграфна агенция (БТА). Решението ще бъде взето след консултации с пожарната служба в ранния следобед днес.

Критична ситуация в Хасковска област

Пожарът в село Студена се разраства бързо поради силния вятър и заплашва селата Девришка могила на север и Равна гора на юг. Кметът на Свиленград Анастас Карчев информира БТА, че огънят е върхов и обхваща основно иглолистна гора, като засегнати са и трайни насаждения.

Ситуацията в Хасковска област е критична, като огнената стихия е засегнала над 15 000 декара с различна растителност и 13 къщи. В общините Ивайловград и Тополовград е обявено частично бедствено положение, а десетки хора са евакуирани.

Нови огнища и последствия

Друг пожар избухна в землището на село Дъбовец, община Любимец, съобщи Митко Петров. Пожарите край ивайловградското село Горноселци и тополовградското село Срем продължават да са активни. В Горноселци вчера изгоряха 10 къщи, от които две-три обитаеми, а в Срем огънят унищожи три къщи, селскостопански постройки и шест автомобила. Вчера от населеното място бяха евакуирани 25 души, а от днес сутринта в гасенето участват и два хеликоптера.

Сухи треви и храсти се запалиха под Телевизионната кула в Русе

Голям пожар гори в сухи треви и храсти в местност под старата телевизионна кула край Русе. Това потвърди за БТА регионалният говорител Сигналът е подаден в 12:40 часа. На място са изпратени четири екипа на противопожарната служба.

Борба с огъня в няколко фронта

В Срем огънят обхвана около 10 000 декара гори и селскостопански площи. Тежка техника и пожарникари се опитват да локализират пламъците. В Горноселци огънят се разпространява на площ от близо 4 000 декара в труднодостъпна местност, като два хеликоптера помагат в гасенето. Третото активно огнище е на площ от 2 000 декара между тополовградските села Радовец и Планиново.

Директорът на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Митко Чакалов увери, че няма опасност за населените места, тъй като огънят е локализиран. Над 200 сигнала за пожари са получени вчера в страната, а повече от 300 пожарникари се борят с огнената стихия.

Доброволци се включват в помощ

Община Хисаря призовава за доброволци, които да помагат на пожарникарите в гасенето на пожара в района на квартал "Миромир". Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева съобщи, че огънят е в опасна близост до склад за Военно-медицинска академия, пълен с медицински изделия. На призива откликнаха 60 доброволци.

Военни и тежка техника в действие

Военни и тежка техника се включиха в гасенето на пожарите. В района на ямболските села Мелница и Гранитово горят близо 6000 декара. Областният управител Николай Костадинов съобщи, че се прави просека с тежка техника, за да се ограничи пожарът и да не се прехвърли към село Лесово.

Министерството на отбраната съобщи, че военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили участват в гасенето на пожари в страната, включително в село Мелница, Пловдивско и района на село Срем, Тополовград. Хеликоптери също са пренасочени за гасене на пожара в землището на село Горноселци.

Според главния комисар Александър Джартов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", оперативната обстановка остава натоварена. "Много е топло и духа вятър", каза Джартов, като допълни, че в следващите часове метеорологичната прогноза не е благоприятна за овладяване на пожарите. Борбата с огнената стихия продължава и следващите часове и дни ще бъдат решаващи за ситуацията в Хасковска област и другите засегнати райони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Пълен абсурд
    е твърдението, че жегите са виновни за пожарите.Всички те са резултат на човешка намеса.Жегите и вятърът са само предразполагащ фактор.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари