Жан Виденов влиза в политиката с коалицията "Ляв съюз за чиста и свята република"

2
Четири партии влизат в коалицията
Четири партии влизат в коалицията Видео: btv

Председателят на коалицията Иван Атанасов заяви, че партията ще участва на предстоящия вот заради лошия резултат на БСП на предишните избори

Жан Виденов става организационен секретар на „Ляв съюз за чиста и свята република“, която ще участва на предстоящите парламентарни избори, предава bTV.

Коалицията се сформира по инициатива на „Лява алтернатива на България“ на Иван Атанасов, който ще бъде и председател. Четири партии влизат в коалицията:

  • „Социалистическа партия Български път с председател“ проф. Ангел Димов;
  • „Българска прогресивна линия“ с председател Красимир Янков;
  • „Възраждане на отечеството“ с председател Николай Малинов;
  • „Партия на българските комунисти“ с лидер Иван Пенчев.

Виденов е министър-председател на България през 1995 – 1997 г. и председател на Българската социалистическа партия от декември 1991 до декември 1996 г.

Подава оставка от заеманите постове след масови протести заради хиперинфлацията в страната. Кризата оттогава е наречена на него „Виденова зима“. Понастоящем е преподавател в пловдивското Европейско висше училище по икономика.

„Задават ни въпроса „Защо сега?“. Левицата е разгромена и не е представена в Народното събрание, съответстващо на броя на левите хора в България. Имаме шанс да разбием олигархичния модел на управление и обществени отношения, който тормози България вече 30 години. Смятаме, че има заплаха за България – за нейната териториална цялост и суверенитет заради провокациите, отправени към Русия и влошените отношения с всички съседни страни “, заяви председателят Иван Атанасов.

Той допълни, че Виденов е „архитектът“ на коалицията. По думите му политическото сдружение ще се бори за справедливост във всички сфери. „Ние сме за морал и ценности в политиката и смятаме, че със собствените си биографии можем да го докажем. Ние сме истинска левица и патриоти“, допълни Атанасов.

„Да посочиш Бойко Борисов за враг не е достатъчно, за да те постави в левия спектър. Всички недъзи от управлението на ГЕРБ са визитната картичка на претендиращите да са в левия спектър. Не е лява политика унищожаването на леви предприятия, снимка с една козичка, да изведеш парламентарната група от заседанията на Народното събрание, когато се коментира концесия за националните богатства. Левите политики се защитават от хора с ляво мислене“, каза Красимир Янков.

От „Възраждане на отечеството“ посочиха, че ще следят внимателно външната ни политика с Русия, ще дават отпор на всички порочни действия и ще се борят за възстановяване на добрите отношения с руснаците.

Иван Пенчев от „Партия на българските комунисти“ заяви, че от април се водят преговори за създаване на коалицията „Ляв съюз за чиста и свята република“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари