Жълт код за силен вятър

0
Температурите продължават да се повишават въпреки ветровитото време
Температурите продължават да се повишават въпреки ветровитото време

Температурите продължават да се повишават въпреки ветровитото време

През петък части от Северозападна България и столицата ще бъдат под въздействието на силни пориви на вятъра, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Издаден е жълт код - предупреждение от първа степен, за планинските райони на областите Монтана, Враца и София-област, както и за южните квартали на град София. Очаква се скоростта на югозападния вятър да достигне 20-22 метра в секунда.

Прогнозата за петък сочи, че през нощта срещу петък ще преобладава ясно време с разкъсана висока облачност, която ще бъде по-значителна над северозападните райони на страната. Вятърът ще бъде слаб, с посока от южната четвърт. Минималните температури ще се движат в диапазона между 10 и 15 градуса по Целзий, като в столицата се очаква около 13 градуса.

В петък жителите на Централна и Източна България ще се радват на предимно слънчево време. В западната част на страната облачността ще се увеличи и ще стане по-плътна. Следобед и през нощта срещу събота на места в западните райони се очакват валежи от дъжд. Вятърът ще бъде умерен, с юг-югозападна посока, като в близост до северните планински склонове временно ще се засили и ще бъде поривист. След обяд в северозападните райони посоката на вятъра ще се промени на северозападна.

Температурите ще продължат да се повишават, като максималните стойности ще бъдат между 26 и 31 градуса по Целзий. В районите, чувствителни на южен вятър, се очакват малко по-високи стойности. В София максималната температура ще достигне около 28 градуса.

Планинските райони ще се радват на предимно слънчево време. В сутрешните часове по върховете се очаква временно намалена видимост. След обяд над масивите в Западна България облачността ще се увеличи, а привечер се очакват и валежи. Вятърът в планините ще бъде силен, югозападен, като по високите части временно ще достигне бурни стойности. На 1200 метра надморска височина максималната температура ще бъде около 22 градуса, а на 2000 метра - около 15 градуса.

По Черноморието времето ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще варират от 22-25 градуса по северното крайбрежие до 26-27 градуса по южното. Температурата на морската вода е между 20 и 22 градуса. Очаква се вълнение на морето от 2-3 бала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари