Жълт код за ниски температури и слана в три области на страната

1
Предупреждение за слана във високите котловинни полета на Западна България
Предупреждение за слана във високите котловинни полета на Западна България

Днес ще бъде предимно слънчево

Слънчево време и приятни температури очакват България днес, но за три области е обявен жълт код за ниски сутрешни температури и слани.

Днешният ден ще зарадва жителите на България с предимно слънчево време и приятни пролетни температури. Метеоролозите от НИМХ прогнозират постепенна промяна в посоката на вятъра, който ще се ориентира от изток-югоизток и ще бъде със слаба до умерена сила.

Ранните часове на деня ще донесат минимални температури в диапазона от 2 до 7 градуса по Целзий, като в столицата София се очаква да бъде около 5 градуса. Жителите на високите котловинни полета в Западна България трябва да бъдат подготвени за възможна слана.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е обявил жълт код за три области в западната част на страната поради очакваните ниски сутрешни температури. Предупреждението важи за областите Перник, Кюстендил и София, където температурите ще се доближат до 0 градуса, създавайки условия за образуване на слана.

С напредването на деня, температурите ще се повишат значително, достигайки максимални стойности между 19 и 24 градуса. Жителите на различни градове в страната могат да очакват следните максимални температури: София - около 21 градуса, Русе - 19 градуса, Монтана - 22 градуса, Благоевград и Велико Търново - 23 градуса, а Сандански, Пловдив и Плевен ще се радват на приятните 24 градуса.

Планинските райони на страната също ще се насладят на предимно слънчево време. Въпреки това, туристите и местните жители трябва да имат предвид, че сутринта по високите части на Стара планина може да се наблюдава временна мъгла. Вятърът в планините ще бъде умерен, духащ от запад-югозапад. На височина 1200 метра максималната температура ще достигне около 16 градуса, докато на 2000 метра се очакват около 9 градуса.

Черноморското крайбрежие ще посрещне деня с предимно значителна облачност в сутрешните часове, която обаче бързо ще се разсее. След обяд жителите и туристите по Черноморието ще се радват на предимно слънчево време. Северозападният вятър ще отслабне до умерен и ще промени посоката си към изток-югоизток. Максималните температури по крайбрежието ще варират между 20 и 22 градуса, като в Бургас и Варна се очакват 22 градуса. Температурата на морската вода ще бъде около 22 градуса, а вълнението на морето ще достигне 2-3 бала.

Прогнозата за Балканския полуостров също предвижда предимно слънчево време. Дневните температури в някои от големите градове в региона ще бъдат: София - 21 градуса, Букурещ - 21 градуса, Белград и Истанбул - 22 градуса, Скопие - 24 градуса, Солун - 25 градуса, а Атина ще се радва на приятните 27 градуса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари