Жълт код за интензивни валежи в Западна и Централна България

0
НИМХ предупреждава за опасност от наводнения и градушки
НИМХ предупреждава за опасност от наводнения и градушки

НИМХ предупреждава за опасност от наводнения и градушки

С приближаването на поредния студен фронт ще се развиват силни бури - първо и още преди обед около планините, а впоследствие на много места из Западна и Централна България. Най-интензивни ще са явленията в планинските райони. Висок риск от градушки и условия за локални наводнения от количества над 30-40 л/кв.м. за кратък период от време, а поривите на вятъра ще са над 70 км/ч.

По резки пулсации са възможни и прашни бури заради сушата, предупредиха синоптиците от Meteo Balkans.

Областите, които ще бъдат засегнати най-силно, включват Видин, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Габрово, Ловеч, София, София област, Перник, Благоевград, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кюстендил. В тези райони е обявен жълт код за интензивни валежи, което означава, че местните жители трябва да бъдат нащрек за опасни метеорологични условия.

Преди обяд в по-голямата част от страната времето ще е предимно слънчево, но от северозапад ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, сочи прогнозата на НИМХ. След обяд и през нощта срещу четвъртък, тези облаци ще доведат до краткотрайни, но интензивни валежи и гръмотевични бури, особено в северозападната половина на България.

Освен бурите и градушките, вятърът също ще представлява сериозна опасност. Очаква се поривите му да достигнат над 70 километра в час, което може да причини допълнителни щети и затруднения. Възможни са и прашни бури, особено в областите, които са засегнати от сушата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Софи
    Защо льжете,нищо не познавате,да ви уволнят,всички метеорологични служители!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари