Жълт код за гръмотевични бури в Североизточна България

0
Очакват се краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевици и градушки
Очакват се краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевици и градушки

Очакват се краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевици и градушки

През следващите часове страната ще бъде под влиянието на неустойчива въздушна маса. Още преди обяд купести и купесто-дъждовни облаци ще се развиват над Източна България, а в по-късните часове - над по-голямата част от страната. На много места се очакват краткотрайни, но временно интензивни валежи, придружени от гръмотевична активност.

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури е обявен за седем области у нас в сряда. Предупреждението важи за: Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Шумен и Търговище.

Възможно е да се образуват и градушки. Вятърът ще се преориентира от север-северозапад и ще бъде слаб, като в източната половина на страната ще се усилва до умерен. Максималните температури ще варират в широк диапазон - от 25°-26° в Североизточна България до 30°-33° в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и долината на река Струма. В София термометрите ще показват максимална температура около 29°.

По Черноморието

По Черноморското крайбрежие ще се наблюдава значителна облачност. Краткотрайни и временно интензивни дъждове, придружени от гръмотевици, се очакват още преди обяд по северната част на крайбрежието, а следобед в по-голямата част от региона. Вятърът ще бъде умерен, ориентиран от север-северозапад. Максималните температури по крайбрежието ще бъдат между 25° и 28°, а морската вода ще бъде приятно топла с температури от 27° до 29°. Вълнението на морето ще бъде умерено, с вълни между 2 и 3 бала.

В планините

В планините също ще има купеста и купесто-дъждовна облачност, която ще доведе до краткотрайни дъждове и гръмотевични бури. Съществува вероятност за образуване на градушки. В сутрешните часове планинските райони на Западна България ще се радват на предимно слънчево време. Вятърът в планините ще бъде умерен от север-северозапад. Температурите на 1200 метра надморска височина ще достигат до около 21°, а на 2000 метра ще бъдат около 14°.

През следващите дни

Въздухът над страната ще остане нестабилен през целия период, като преди обяд се очакват слънчеви часове. Следобед и до полунощ отново ще се развиват купести и купесто-дъждовни облаци, които ще доведат до краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. На места валежите ще бъдат значителни по количество. Вятърът ще бъде слаб, но в Източна България ще се усили до умерен, ориентиран от североизток. Максималните температури ще се колебаят между 27° и 32°.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари