Жълт код за горещини в 14 области утре

0
Очакват се температури между 35 и 37 градуса
Очакват се температури между 35 и 37 градуса

Очакват се температури между 35 и 37 градуса

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви жълт код за високи температури в 14 области на България за 17 август. Прогнозата предвижда, че в тези райони температурите ще достигнат стойности между 35° и 37°, което представлява потенциален риск за здравето на хората и изисква повишено внимание.

Сред областите, за които е обявен жълт код, са Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора и Хасково. В тези региони се очаква слънчево и горещо време, с потенциал за високи дневни температури.

Според НИМХ, времето на 17 август ще бъде предимно слънчево в цялата страна, но около и след обяд се очаква значителна купеста и купесто-дъждовна облачност над Западна и Централна България. Това ще доведе до краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, особено в планинските райони и Дунавската равнина. В Източна България времето ще остане слънчево през целия ден, а вятърът ще бъде слаб до умерен, духайки от изток-югоизток.

По Черноморието се очаква също слънчево време, със средни максимални температури между 28° и 31°. Температурата на морската вода ще бъде приятна – между 26° и 28°, а вълнението на морето ще бъде умерено, с височина на вълните около 3 бала.

За планинските райони прогнозата също включва слънчево време в началото на деня, но следобед ще се развие купесто-дъждовна облачност, която може да предизвика краткотрайни валежи и гръмотевици. Вятърът в планините ще бъде слаб, но по високите върхове ще се усили умерено. Максималните температури на височина 1200 метра ще достигнат около 28°, а на 2000 метра ще бъдат около 22°.

Жълтият код за високи температури предупреждава за потенциални рискове, свързани с горещините. Препоръчва се гражданите да избягват дълги престои на слънце, да пият достатъчно вода и да носят леки и светли дрехи, за да се предпазят от топлинен удар. Особено внимание трябва да бъде обърнато на възрастни хора, деца и хора с хронични заболявания, които са по-уязвими към високите температури.

За шофьорите се препоръчва да избягват дълги пътувания през горещите части на деня и да използват климатични системи в автомобилите си. Важността на добрата хидратация и предпазните мерки не може да бъде подценена при условия на екстремни температури.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари