Жълт код в почти цяла България за 23 юли

4
Въздушната маса над страната остава неустойчива
Въздушната маса над страната остава неустойчива Снимка: Dunavmost

Въздушната маса над страната остава неустойчива

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви жълт код за интензивни валежи почти в цялата страна във вторник. Предупреждението важи за областите Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Габрово, Ловеч, Софийска област, Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик и Благоевград.

През нощта в Североизточна България ще има временни увеличения на облачността, като на отделни места се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. В останалите райони на страната времето ще бъде предимно ясно, като ще духа слаб вятър от север-североизток.

Във вторник въздушната маса над страната ще остане неустойчива, което ще доведе до развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност. Следобед на повече места ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури, а има и условия за градушки. Вятърът ще бъде слаб, като в източните райони се очаква да бъде до умерен от североизток. Максималните температури ще варират между 29° и 34°, като в София се очаква температурата да достигне около 29°.

Над Черноморието също ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност следобед. Очакват се краткотрайни валежи и гръмотевици, като ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 29° и 31°, а температурата на морската вода ще бъде 28°-29°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините времето ще бъде подобно, като се очакват краткотрайни валежи и гръмотевични бури, с възможност за градушки. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 24°, а на 2000 метра - около 17°.

Прогноза за следващите дни

През следващите два дни въздушната маса над страната ще остане неустойчива. В сряда температурите ще се запазят без особена промяна – предимно между 29° и 34°. В четвъртък се очаква усилване на вятъра от северозапад, което ще донесе относително по-хладен въздух и ще доведе до понижение на температурите. Максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 27° и 32°.

Купеста и купесто-дъждовна облачност ще се развива по-мощно следобед в сряда и през нощта срещу четвъртък. На много места, главно в северозападната половина от страната, както и в Централна и Източна България и в планините на Югозападна България, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Повишава се вероятността за временно интензивни и значителни по количество валежи. Очакват се и градушки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари