Земята ще има временно "мини Луна"

0
Обектът няма да бъде видим с невъоръжено око
Обектът няма да бъде видим с невъоръжено око

Обектът няма да бъде видим с невъоръжено око

Астероид с размерите на училищен автобус ще обикаля около Земята в продължение на около два месеца, съобщи Асошиейтед прес. Това небесно тяло, обозначено като 2024 РТ5, е с диаметър около 10 метра и ще попадне в гравитационното поле на планетата ни тази неделя.

Очаква се астероидът да направи краткотрайна обиколка около Земята, след като бъде уловен от гравитацията ни. Подобни явления, известни като „мини Луни“, се случват по-често, отколкото се предполага, според астрономите. Въпреки това, тези обекти са трудно откриваеми поради малките си размери, обяснява Ричард Бинцел, астроном от Масачузетския технологичен институт.

Как бе открит астероидът

Небесното тяло бе забелязано за първи път през август от астрономи от университета „Комплутенсе“ в Мадрид. Откритието стана възможно благодарение на използването на мощен телескоп, разположен в Съдърланд, Република Южна Африка.

Според учените, 2024 РТ5 ще направи обиколка около Земята за приблизително 57 дни. След това ще продължи своя път в космоса, като следващото му приближаване до планетата ни се очаква през 2055 година.

Какво казват учените

„Тези краткотрайни явления се случват по-често, отколкото можем да ги наблюдаваме, но са трудно забележими, защото са много малки,“ казва Ричард Бинцел. „Едва напоследък технологията ни позволява да ги улавяме по-често.“

Въпреки че „мини Луната“ няма да бъде видима с невъоръжено око или чрез любителски телескопи, откритието е важно за учените. Откритието на астероида е направено от испанските астрономи Карлос де ла Фуенте Маркос и Раул де ла Фуенте Маркос, като резултатите им са публикувани от Американското астрономическо дружество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари