Земетресение разлюля Вранча

1
Трусът е с епицентър на 3 километра от Нерею
Трусът е с епицентър на 3 километра от Нерею Снимка: EMSC

Трусът е с епицентър на 3 километра от Нерею

Европейско-средиземноморският сеизмологичен център съобщи за земетресение с магнитуд 3.4 по Рихтер, което беше регистрирано в Румъния на 4 юли 2024 година в 21:25 часа по координирано универсално време (UTC). Земетресението беше усетено на дълбочина от 123 километра.

Разположение и засегнати райони

Според данните от Европейско-средиземноморския сеизмологичен център, епицентърът на земетресението е разположен на координати 45.696 северна ширина и 26.691 източна дължина. Най-близките населени места са:

  • на 62 километра север-северозападно от Бузъу, Румъния, град с население около 130 000 души, където местното време на събитието е било 00:25 часа на 5 юли 2024 година.
  • на 3 километра юг-югозападно от Нерею, Румъния, малко населено място с около 4 200 жители, където също е било 00:25 часа на 5 юли 2024 година.

Източникът на параметрите на земетресението е Националният институт по земна физика в Букурещ, Румъния (NIEP).

Въздействие и реакции

Земетресението с магнитуд 3.4 се счита за умерено, като не са съобщени значителни щети или пострадали. Въпреки това, дълбочината на земетресението може да е ограничила въздействието му на повърхността, което обяснява липсата на сериозни последици.

Местните власти в засегнатите райони, както и в Бузъу и Нерею, съобщават, че не са постъпили сигнали за паника сред населението. Въпреки това, се препоръчва на жителите да бъдат внимателни и да следят за последващи съобщения от Националния институт по земна физика и местните власти.

Превенция и подготовка

Според експерти, земетресенията с такъв магнитуд напомнят на местното население и институции за необходимостта от подготовка и превенция при земетресения. Румъния, като част от Балканския полуостров, е известна с активната си сеизмичност и редовните земетресения в региона.

Местните власти продължават да работят върху подобряване на инфраструктурата и системите за ранно предупреждение, за да осигурят по-голяма сигурност и готовност в случай на по-силни земетресения в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари