Земеделци от Русенско са в протестна готовност заради забавянето на украинската помощ

1
Фермерите предупреждават, че може да прибегнат до блокиране на гранични пунктове
Фермерите предупреждават, че може да прибегнат до блокиране на гранични пунктове Видео: NOVA

Фермерите предупреждават, че може да прибегнат до блокиране на гранични пунктове

Земеделски организации обявиха протестна готовност заради неизплатени средства от договорената украинска помощ, съобщи NOVA. Протестите включват зърнопроизводители, овцевъди и биопроизводители, като към тях се присъединява и Камарата на производителите на плодове и зеленчуци. В понеделник представители на бранша ще се срещнат със служители на Министерството на земеделието, за да обсъдят проблемите.

Причината за напрежението е забавянето на изплащането на 300 милиона лева, които държавата дължи на земеделските производители като част от втория транш на помощта, договорена през февруари. Срокът за изплащане на тези средства изтече на 30 септември, а земеделците заявиха готовност за протестни действия. По неофициална информация, Министерството на финансите разглежда възможността за поетапно изплащане на сумите - първите 200 милиона лева до 15 октомври, а останалите до края на ноември.

В област Русе земеделските производители също изразяват недоволство заради неспазените срокове. Много от тях планират използването на тези средства за есенните земеделски дейности, но заради критично ниските добиви, особено при царевицата, и липсата на приходи, земеделците се намират в затруднено положение. В случай че не бъде постигнато споразумение, фермерите предупреждават, че може да прибегнат до блокиране на гранични пунктове.

Милен Коев, председател на районния съюз на фермерите „Дунавско зърно“, подчертава колко важно е властите да проявят разбиране към проблемите на бранша и да се постигне договореност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    До 3
    Чети по вече,всичко е обяснено,кой,за какво и къде я дава...
  • 4
    4
    Нов Кмет
    Така наречената украинска помощ е всъщност компенсацията,която земеделците трябва да получат заради евтиния украински боклук,който внасяме по заповед на Брюксел за да финансираме киевското надрусано фюрерче
  • 2
    3
    Аз
    Каква е тази "украинска помощ"?До кога от всякъде ще довт пари за Украйна? Взели управниците в аванс с голи обещания и подарили на Украйна , а масрафа на сметката на бедния ни народ.Много са дащни политиците, когато не става дума за техния джоб.
  • -4
    2
    Земеделец
    До 1 - мама ти и мърша,долна мърша
  • 4
    1
    Мърши
    Мама ви и мърши долни земеделци
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари