Земеделци готвят протест заради спиране на водата за напояване

3
Очаква се в понеделник каналите на „Напоителни системи“ в Шуменско да пресъхнат
Очаква се в понеделник каналите на „Напоителни системи“ в Шуменско да пресъхнат

Очаква се в понеделник каналите на „Напоителни системи“ в Шуменско да пресъхнат

Земеделски производители от Шуменско подготвят протест заради предстоящо спиране на водата за напояване. Очаква се в понеделник каналите на „Напоителни системи“ да пресъхнат поради изчерпване на водния лимит за юни, отпуснат от Министерството на околната среда и водите.

Десетки земеделски производители от Шуменско са изправени пред фалит, стотици хора ще останат без работа, а милиони левове инвестиции ще отидат „на вятъра“, ако в понеделник бъде спряна водата за напояване. До ситуацията се стигна след намаляване от МОСВ почти наполовина на заявените от местния клон на "Напоителни системи " количества. В петък е получен и официален отказ от министерството за допълнително увеличаване.

За да продължи напояването, до края на месеца не достигат под 500 хиляди кубични метра, защото от заявените 2 милиона 850 хиляди за юни от екоминистерството са отпуснати едва милион и половина, обясни управителят на шуменския клон на "Напоителни системи" Стоян Владимиров.

"Количествата, които ги искаме, са съвсем разумни и не искаме повече от заявеното. Ние сме оптимизирали максимално водоподаването. Това коства страшно много усилия, за да можем да икономисваме. Каквото може да се направи от клон Шумен, е направено", каза той, цитиран от БНР.

Земеделците обаче настояват за изпълнение на поетите към тях ангажименти и спазване на подписаните договори

"На базата на Ваш ангажимент през април ние направихме нашите стратегии и съответно финансови планове. Направихме нашите инвестиции за стотици хиляди левове. Това, което Вие предлагате за спирането на водата, не само не е приемливо, това е катастрофа за нашия отрасъл в областта", посочи земеделски производител.

Производителите заплашиха с радикални действия, ако не се намери решение и останат без вода до края на месеца.

Писмо с искане да бъде прехвърлена част от квотата за юли ще бъде изпратено в екоминистерството, увери областният управител Добромир Добрев. То ще бъде придружено и от декларация с исканията на производителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари