Затвориха ферма за трюфели в Шуменско

4
Основната причина за затварянето на обекта е липсата на необходимата документация
Основната причина за затварянето на обекта е липсата на необходимата документация

Основната причина за затварянето на обекта е липсата на необходимата документация

Ферма за трюфели в село Ивански, област Шумен, бе затворена след комплексна проверка от различни контролни органи.

В акцията участваха представители на Областна дирекция по безопасност на храните - Шумен (ОДБХ - Шумен), Национална агенция за приходите (НАП), Министерство на вътрешните работи (МВР) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Причина за затварянето

Основната причина за затварянето на обекта е липсата на необходимата документация, установена при проверка в събота. Според ОДБХ - Шумен, липсваха документи, удостоверяващи проследимостта и продажбата на продукцията на фермата след 6 март 2024 година. Фирмата не е представила попълнени дневници от системата за самоконтрол – входящи и за проследимост, а от началото на годината не е воден дневник за продажби. Управителят на фермата твърди, че всичко след тази дата се води в електронен вид и може да бъде предоставено по официален път заедно с придружаващи документи за постъпили трюфели и документи за продажба, съобщиха от БАБХ.

Реакцията на БАБХ

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) има правото да извършва контрол и проверки на обекти, регистрирани по Закона за храните (ЗХ). След установените нарушения, дейността на обекта е спряна. БАБХ ежедневно изисква от оператора да предостави необходимата документация, която е задължителна за всеки обект, регистриран по ЗХ. Тя трябва да бъде налична и предоставяна на официалния контрол при всяка проверка.

Последици за продукцията

Към момента операторът не е предоставил изискваните документи, което възпрепятства приключването на проверката и изготвянето на официално становище от БАБХ. Поради това не може да се осъществи и възобновяване на работата на обекта. Забавянето на предоставянето на документацията от страна на оператора води до скъсяване на срока на годност на продукцията, за което отговорност носи фирмата-производител.

Значение на регулацията и контрола

Регулирането и контролът върху дейността, свързана с добив, преработка и търговия с диви гъби, включително трюфели, е от изключително значение. Това е продукт с висока добавена стойност и не трябва да се допуска причисляването му към сивия сектор. БАБХ подчертава, че като контролен орган е длъжна да гарантира защита на здравето и интересите на потребителите по отношение на храните. Всеки бизнес оператор трябва да може да удостовери безопасността на продуктите, които предлага, със съответните документи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    Vozov
    Човекът обяснява ето това е електронен дневник,отвори го ,прочети го,вземи си информация за проверката... проверяващите гледат лошо,те казват... искаме го в писмен вид ,под формата на "книга".
  • -5
    5
    майтап
    Като не правят проверки - що не ги правят?!? Като направят и си свършат работата - що си вършат работата?!? Шизофрения някаква!
  • 5
    4
    Оня
    БАБХ много странно са се разработили...И винаги когато го направят,идеята е да разрушат нещо работещо.Нали никой не смята,че проверката е случайна????Щото съм сигурен, че само тази ферма е проверена....
  • 10
    3
    русе
    Мила родна картинка - цялата държава срещу успешен бизнес. Сега КОЙ ще го вземе? Това е въпроса! Истината е - НЕ СТАВАЙТЕ ТОЛКОВА ГОЛЕМИ, ЗА ДА ВИ ХАРЕСА НЯКОЙ ДЕРИБЕЙ!!!
  • 13
    2
    ...
    Не сте хора на политическата мафия и на депесе Шумен, не отчислявате по направление, uzgunum, ще го духате.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари