Засякоха шофьор да "лети" с 260 км/час в София

0
Над 300 000 случая на превишена скорост в столицата от началото на годината
Над 300 000 случая на превишена скорост в столицата от началото на годината

Драстично увеличение на нарушенията на пътя в София през 2024 година

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) отчете значително нарастване на пътните нарушения в София през първата половина на 2024 година. Превишената скорост продължава да бъде водещ проблем сред шофьорите в столицата, като броят на регистрираните случаи надхвърля 300 000.

Рекордно превишаване на скоростта на Околовръстния път

Началникът на отдел "Пътна полиция" в СДВР Николай Крушарски разкри шокиращи данни по време на официален брифинг. От началото на годината са регистрирани 302 949 случая на превишена скорост, което представлява увеличение с над 32 000 спрямо същия период на миналата година. Сред най-фрапиращите нарушения е случай на водач, засечен да шофира със скорост над 260 километра в час на Околовръстния път.

Крушарски посочи, че превишаването на скоростта е особено често срещано по булевард "Черни връх", Южната дъга на Околовръстното шосе, булевард "България" и други основни пътни артерии в столицата.

Спад в броя на жертвите при катастрофи

Въпреки тревожната тенденция при скоростните нарушения, данните показват известно подобрение по отношение на пътнотранспортните произшествия. От началото на 2024 година в София са регистрирани 588 тежки катастрофи, което е с 11 по-малко в сравнение със същия период на предходната година. Броят на ранените е нараснал минимално - 693 души, което е с двама повече от 2023 година.

Особено положителна е статистиката за загиналите при пътни инциденти. От началото на годината в София са загинали 25 души при катастрофи, което представлява значително намаление с 14 жертви спрямо същия период на миналата година. Според Крушарски, това подобрение се дължи както на засиления контрол, така и на няколко ключови законодателни промени.

Неизползване на обезопасителни средства - сериозен проблем

Друг значителен проблем, идентифициран от СДВР, е неизползването на предпазни колани и други обезопасителни системи. През 2024 година в София са санкционирани 6273 души - както водачи, така и пътници - за неизползване на предпазен колан. Това представлява увеличение с 1000 случая спрямо предходната година. Особено тревожен е фактът, че много от нарушителите превозват неправилно своите деца в автомобилите.

Шофиране под влияние на алкохол и наркотици

Статистиката показва тревожно увеличение и при случаите на шофиране под влияние на алкохол и наркотици. От началото на годината са установени 1098 водачи, шофирали след употреба на алкохол, а 635 са засечени да управляват моторно превозно средство под въздействието на наркотични вещества.

Нови технологии в борбата с нарушенията

Николай Крушарски подчерта важната роля на модерните технологии в борбата с пътните нарушения. Камерите, собственост на Столична община и СДВР, успешно засичат преминаване на червен светофар и движение в бус лентите, като нарушителите се санкционират по административен ред.

Нарушения с електрически превозни средства

Отчетено е и увеличение на нарушенията, свързани с електрическите тротинетки. Над 40 водачи са санкционирани за неправилно управление на тези превозни средства, което представлява значителен ръст спрямо миналата година, когато са били около 15. Крушарски акцентира върху често срещаното нарушение двама души да се возят на една тротинетка.

Неизползването на обезопасителни каски също е сериозен проблем. Властите са предприели мерки за санкциониране на родителите на непълнолетни, които позволяват на децата си да нарушават закона, като глобата за такова нарушение е 50 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    русенец
    Тоя Крушарски не споменава с какво са санкционирали въпросният водач и кой е той. Явно е от нашите. Иначе около 14 часа на Сръбчето до табела РУСЕ имаше камера. със сигурност ще сурвакат хората, които не се движат с 200 , а примерно с 90. Иначе русенските катаджии вместо да се крият по шубраците на подобни места, да вземат да направят един дежурен ПРЕД КАТ, че там си е ебало мамата от анархия! Абсолютни некадърници и безполезници, даже останалите полицаи ги мразят.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари