Застрашени ли са ли туристите от пожарите в Северна Гърция?

0
Температурите в страната продължават да надхвърлят 42 градуса
Температурите в страната продължават да надхвърлят 42 градуса

Температурите в страната продължават да надхвърлят 42 градуса

Вече трети ден екипите на пожарната и военните части в Северна Гърция не могат да овладеят горския пожар в близост до град Драма. Въпреки неуморните усилия, вятърът постоянно разпалва загасените участъци, което затруднява контролирането на огъня. Въпреки това, огнеборците са категорични, че няма риск за населените места в региона, съобщава БНР.

Температурите в Гърция продължават да надхвърлят 42 градуса, което допълнително усложнява борбата с пожарите. Тези екстремни горещини, съчетани с вятъра, създават идеални условия за разпалване на огъня, което прави задачата на пожарникарите и военните още по-трудна.

До туристическия район Керамоти до Кавала, който е едно от най-посещаваните от български туристи крайбрежие, огънят беше спрян благодарение на изграден противопожарен ров. Въпреки че горят площи с царевица и има гъст дим, движението на автомобилите в района не е затруднено.

В област Еврос, която също е в Северна Гърция, екипи от пожарникари, полицаи и военни охраняват всички места с висок риск от пожари. Те непрекъснато наблюдават ситуацията и са готови да реагират при всяко ново запалване.

Същевременно, в област Атика вятърът създава екстремна обстановка за разпалване на пожари. Гражданската защита предупреждава населението и туристите да бъдат изключително внимателни и да спазват всички наредби за предпазване от пожари. Специално внимание се обръща на хората да избягват дългото излагане на слънце при тези високи температури.

Пожарите не са пощадили и островите, макар че там те не представляват пряка заплаха за туристите. Властите все пак призовават всички да бъдат бдителни и да следват препоръките за противопожарна безопасност.

Мерки за противопожарна безопасност

Въпреки че до момента няма засегнати населени места, ситуацията остава критична. Властите призовават всички жители и туристи в засегнатите райони да бъдат изключително внимателни и да спазват следните мерки за противопожарна безопасност:

  1. Избягвайте запалването на огън на открито: Дори малка искра може да доведе до разрастване на пожар при тези високи температури и вятър.
  2. Следете местните предупреждения и наредби: Спазвайте инструкциите на местните власти и Гражданската защита.
  3. Избягвайте дългото излагане на слънце: При температури над 42 градуса е важно да се избягва продължителното стоене на слънце и да се приемат достатъчно течности.
  4. Бъдете готови за евакуация: При необходимост, следвайте инструкциите за евакуация на местните власти бързо и организирано.

Горещото време и вятърът създават сложна и динамична обстановка, която изисква постоянна бдителност и готовност за реакция. Усилията на пожарникарите, военните и всички ангажирани в борбата с пожарите са насочени към предотвратяване на разпространението на огъня и минимизиране на щетите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    :)))
    От там идвам, всичко е путкантрол
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари