Заснеха бял елен в Родопите

9
Рядко срещаният феномен е засечен в района на Лъки
Рядко срещаният феномен е засечен в района на Лъки Видео: NOVA

Рядко срещаният феномен е засечен в района на Лъки

Рядко срещан снежнобял елен-лопатар беше заснет в Родопите, което предизвика огромен интерес сред природолюбителите и учените. Фотографът и изследовател на дивата природа инж. Цветомир Цолов успя да улови кадрите на албиноса по време на едно от своите посещения в планината в средата на май тази година, съобщава NOVA.

Случайното откритие на уникалния елен

При своето посещение в планината около родопското село Белица, инж. Цолов случайно забелязал снежнобелия елен-лопатар. Тази среща с рядко срещаното животно се оказала истинско природно чудо. Снимките и видеото, заснети от Цолов, разкриват красотата и уникалността на този албинос, който се отличава със своята изключително бяла окраска.

Живописният район на Лъки и ловно стопанство "Кормисош"

Районът около Лъки е известен със своята живописна природа и богатото разнообразие от диви животни. Това е една от най-красивите области в Родопите, където се намират дивите територии на ловно стопанство "Кормисош". Стопанството е част от Южноцентралното държавно предприятие - Смолян и обхваща обширни планински възвишения и долини, които са дом на многобройни видове диви животни.

Историята на ловните гори в района

Ловните гори на ловно стопанство "Кормисош" имат дълга история, като в миналото са били използвани от партийния елит отпреди 1989 г. Днес тези гори са защитени и предоставят уникални възможности за изследване на дивата природа и наблюдение на редки животни, като снежнобелия елен-лопатар.

Значението на албиноса в природата

Албиносите са изключително редки в природата и тяхното наблюдение е значимо събитие за учените и изследователите. Снежнобелият елен-лопатар в Родопите е пример за това как природата може да изненадва с необичайни и красиви явления. Тези животни са уязвими и често срещат трудности в дивата природа, поради своята различна окраска, която ги прави по-лесно забележими за хищниците.

Фотографът инж. Цветомир Цолов - изследовател и природолюбител

Инж. Цветомир Цолов е добре познат сред природолюбителите и фотографите като страстен изследовател на дивата природа. Неговите снимки и видеоматериали често разкриват красотата и многообразието на българската природа. Откритието на снежнобелия елен-лопатар е още едно постижение в неговата кариера и принос към популяризирането на природните богатства на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари