Защо Здравната каса не покри лечението на жената, спасена от „бактерия човекоядец”

0
Лечението на 61-годишната жена възлиза на 20 000 лева
Лечението на 61-годишната жена възлиза на 20 000 лева

Лечението на 61-годишната жена възлиза на 20 000 лева

Медицински екип от Университетската многопрофилна болница за активно лечение в Бургас постигна забележителен успех в борбата с опасната бактерия вибрио вулнификус, известна като "бактерия човекоядец". След продължително лечение от над месец и десет хирургични интервенции, 61-годишна жена е спасена от животозастрашаващо състояние.

Инцидентът

Пациентката е получила нараняване на шезлонг по време на почивка на къмпинг Силистар. Въпреки откритата рана, тя е влязла в морската вода, което е създало условия за проникване на опасната бактерия.

"На следващия ден започва една много силна клиника - с образуване на хеморагични були, с вдигане на температура. За щастие, жената не се самолекува и веднага търси лекарска помощ", споделя д-р Калина Цанкова, началник на Микробиологичната лаборатория в УМБАЛ - Бургас.

Светкавична реакция

"Инфекцията се разви за часове, дадохме и най-силните антибиотици", обяснява д-р Васил Керанов.

"Тези бактерии се отличават с това, че изключително бързо развиват некротичен фасцит. По принцип се срещат рядко", допълва д-р Калина Цанкова.

Разпространение на бактерията

"По принцип това са водни бактерии, които основно живеят в преход между сладка и солена вода, където в нашия регион има на изключително много места", пояснява д-р Цанкова.

Финансови аспекти

Лечението на пациентката е струвало над 9000 лева само за медикаменти, без да се включват разходите за медицински труд и консумативи. "По Здравна каса пътеката е 4000 лева. По груба сметка може би към 20 000 лева трябва да струва цялото лечение", посочва д-р Керанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари