Защо умират дърветата в Русе?

1
Местната власт търси научни отговори за спасяване на зелените площи
Местната власт търси научни отговори за спасяване на зелените площи Снимка: БНТ

Местната власт търси научни отговори за спасяване на зелените площи

В Русе се наблюдава тревожна тенденция на масово изсъхване на иглолистни дървета и брези. Проблемът е изключително сериозен, като мъртвите дървета в града вече наброяват стотици. Според експертите, причините за тази ситуация са сложни и включват съвкупност от фактори като климатични промени, напредналата възраст на дърветата и специфичните условия в градската среда.

Главният инженер на Общинското предприятие „Паркстрой“ - Русе, Марин Койнов, пояснява, че значителна част от озеленяването на града е извършено през 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век. Тогава са засадени декоративни видове, които вече са достигнали пределната си възраст и започват да умират.

В отговор на тази криза, Община Русе е възложила на Лесотехническия университет да извърши научен анализ. Целта на този анализ е да предостави детайлна информация за устойчивото отглеждане на дървета в условията на настъпващите климатични промени. В същото време, в целия град се извършва активно премахване на мъртвите дървета, за да се избегнат евентуални инциденти и да се осигури безопасността на гражданите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    14
    Дърветата умират
    поради нищонеправенето на община Русе. Нито една водоноска за месеци наред температури над 30 %. е няма такова дърво което да оцелее, само Пенчо оцелява. Считам, че нямаме нужда от отдел/дирекция Екология. Не е изготвен регистър на дърветата, апропо, който да бъде публичен, за да може гражданите да сезират за болни дървета или такива подложени на дива сеч. Няма оценка на растителността, абе НИЩО накуп, обаче администрацията си взима заплатите всеки месец, а Пеньо изобщо него е еня. Искаме отчет какви грижи са положени до момента за растителността в града, защо общинския съвет не предложи наредба с която да задължи лентяите и търтеите на Пенчо да свършат нещо на полза гражданите
  • 10
    13
    Наблюдател
    Иглолистните отдавна имат проблем в Русе.От липсата на вода ли е,болест ли е,от мръсен въздух ли е или лошо обгрижване,кой ще каже? Мисля който знае си трае.
  • 7
    12
    Питане
    Защо пращат науки хора да режат дърветата? Aми наблизо няма ли кадърни хора които да обясня как се прави .?Или,сред мен,и,потоп..
  • 8
    11
    ей
    че да се шастишаш.може да е от "убавият въздух,преполиване,прекомерни грижи" . миналите стати е показано и се пита за рязане на хубави зелени дървета а сухите да падът по глави и коли и пътища
  • 21
    10
    Нат
    То е всеизвестно, че в общината работят само некадърници, НО дори и да не си специалист можеш да провериш в интернет, че повечето от умиращите дървене имат продължителност на живот от 250 години, които очевидно не са настъпили!. Така че не ни правете на маймуни! Закривайте го това предприятие! Така и така не могат да се справят с косенето, с плевенето и с поливането, та поне да не ни се харчат данъците. По - добре, дайте на желаещи да си осиновят градинки или площи пари за поддръжка. Така пенсионерите ще се издържат и със сигурност ще е по - евтино!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари