Защо наетите по Черноморието чужденци изчезнаха мистериозно?

2
Използват България като трамплин, заяви Веселин Налбантов
Използват България като трамплин, заяви Веселин Налбантов

Застарява ли работната ни ръка

Експерти разкриха какви кадри се търсят от работодателите в България. С какви предизвикателства се сблъсква българският трудов пазар, как застарява работната сила у нас и защо изведнъж изчезнаха чуждестранните работници по Черноморието? По тези въпроси в ефира на „Здравей, България” по NOVA дискутираха Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ, и Томчо Томов, експерт в Българската стопанска камара.

Според Налбантов, тенденцията за нарастване на азиатските работници в Европа с 5% е ясно видима. В България обаче тези работници почти са изчезнали. Налбантов подозира, че има нелегални канали за прехвърлянето на тези работници към Западна Европа. „Агенцията по заетостта трябва незабавно да открие тези хора и да им наложи забрана за връщане. Има и друга подробност – те имат Шенгенски визи. Зарязаха си при мен багажа и паспортите, вероятно им е било казано да не носят документи, защото каналът е нелегален”, коментира той.

Друга сериозна тема, обсъждана по време на предаването, е застаряването на работната сила у нас. Според проучване на КНСБ и Българската стопанска камара, ако този процес продължи със същата динамика, след 20 години 48% от всички работещи в България ще са на възраст над 55 години. Специално това засяга секторите като консервната промишленост, дървообработването, мебелната индустрия, металургията, производството на пиво и търговията с петролни продукти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    Мистериозен
    Ами то, бизнес не се прави с похватите от комунизма. Тогава бе ясно - на ти едно копторче /жилище/ и къде ще бягаш? Все пак това ти е керемидката за челядта. Гърчиш се до безумие, но се успокояваш, че поне имаш покрив над главата. Да, ама палачинката се обърна. Сегашното младо поколение вика : "Бал съм ти тухлите и бетона дето я издържат 100 години, а не, аре да си бия камшика и за 10 години ще изкарам парици и за къщурка, и за реновиране, и мое си дворче. А панелните курници си ги дръжте за вас". Хлапе на 32 години /което ми е кръщелник/, такъв палат си направи на 30 километра от Русе, че само можем да хълцаме. Тотално автономен от към токове и вода. А баща му е цял живот се е гърчил във ВиК, няма от къде да му даде пари. Та никакви мистерии няма. Бачкаш зверски, но не и в България.
  • 8
    3
    Bezpolezno
    Това е естествено и трябваше да бъде помислено преди да се случи!!! Сега освен нелегални мигранти,се напълнихме и с легални каналджии!!! Но те хотелиерите ламтят за роби,които да работят за жълти стотинки! Е НЯМА ТАКИВА ДАЖЕ И СРЕД МАЙМУНИТЕ!!! Сега интересното е кой ще понесе отговорност?!!!
  • 11
    2
    Питам работодателите
    Отговорете си защо бягат от вас и българи и чужденци,изкопчии прости.Идиоти самозабравили се,българските чорбаджии все искат на ангария и гледат на сервитьора плащането да не му прехвърли бакшиша.Андрешковци и доносници са кръчмарите.Да ходят да стрижат овце в Индия.На всяка трапеза искат сайбии да стават и да канят милиционер,роднина,милиционер,роднина.Българска работа.
  • 11
    1
    Ко? Не!
    Само не разбрах каква му е болката на Налбантов? Той си внесъл роби, но робите в един момент предпочели да си изоставят дори дрехите и си плюли на петите. И сега реве, че държавата не е опасала границите си с бодлива тел та да не могат да бягат. Ама ние в тези времена сме живели. Налбантов, чипа Налбантов. Вече поемаш водица, колко ли още ти остава докато не се потопиш еднопосочно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари