Защо мълчат децата в селото на убитата Нарин?

0
Протест в Анкара с искане за справедливост след жестокото убийство на осемгодишната Нарин
Протест в Анкара с искане за справедливост след жестокото убийство на осемгодишната Нарин Снимка: Джанан Исмаил, БТА

Децата вероятно са заплашени от възрастните да не отговарят на въпросите ни, разкриха специалисти

Разследването на убийството на 8-годишната Нарин Гюран продължава.

Трагичният случай с убийството на 8-годишната Нарин Гюран от село Тавшантепе, област Диарбекир, продължава да вълнува обществеността в Турция. Тялото на момиченцето беше открито в река 19 дни след изчезването ѝ, а властите и специалистите полагат усилия да разкрият извършителя на това жестоко престъпление.

Мълчанието на децата

Специален екип за психологическа подкрепа към Министерството по въпросите на семейството и социалните дейности проведе разговори с около 50 деца на възраст между 7 и 13 години от селото. Разделени в три групи, децата бяха интервюирани в присъствието на социални работници, психолози и психологически консултанти. Според турския вестник "Хюриет", всички деца, включително приятелите на Нарин, които са били с нея на курса по Коран в джамията преди убийството, отговаряли с мълчание на въпросите.

Специалистите подозират, че това поведение може да е резултат от инструкции, дадени на децата от техните родители и близки. Съществува вероятност децата да са наясно с истината за случилото се от разговори между възрастните в селото, но да са били заплашени да мълчат.

Подозрения за укриване на информация

Медиите тиражират предположение, че в селото, състоящо се от около 50 къщи, е било известно кой е отговорен за убийството още в деня на изчезването на Нарин, както и причината за това. Въпреки това, жителите са мълчали и дори са изпращали съобщения до екипите на жандармерията, издирващи момиченцето, за да ги насочват към фалшиви следи.

Действия на властите

Министърът по въпросите на семейството и социалните дейности, Махинур Йоздемир Гьокташ, е била информирана за ситуацията и е разпоредила на специалистите да продължат и задълбочат изследванията по този въпрос. Взето е решение за създаване на специален екип към Дирекцията за бедствия и извънредни ситуации (AFAD), който да работи за преодоляване на травмите и печала, предизвиквани от подобни случаи в психиката на децата.

Резултати от аутопсията

Официално оповестените резултати от аутопсията на Нарин разкриват, че момиченцето е било удушено до смърт и е починало от липса на кислород. Според експертите, Нарин е била убита на 21 август - същият ден, в който е била видяна за последен път, след като е напуснала джамията с приятелите си и се е отделила от тях на разклона, за да продължи сама към дома си.

Аутопсията установява, че единият крак на момиченцето е липсвал от трупа, като се предполага, че е бил откъснат от животно след смъртта ѝ. Не са открити данни за сексуално насилие.

Задържани и версии

Дванадесет души са задържани във връзка със случая, включително майката, един от чичовците и братът на момиченцето. Няколко версии циркулират в медиите, като една от най-вероятните предполага, че детето е станало свидетел на нещо, уличаващо роднини в незаконна сексуална връзка, и е било убито, за да бъде прикрито това.

Обещание за справедливост

Турският министър на вътрешните работи Али Йерликая, който посети Диарбекир, заяви пред медиите, че разследването се води активно и обеща, че нищо няма да остане неизяснено.

Наблюдение от страна на адвокатурата

Адвокатската колегия в Диарбекир е сформирала Комисия за наблюдение върху процеса на разследването, съобщи нейният председател Нахит Ерен пред Анадолската агенция. Комисията включва адвокати от Центъра за защита на правата на децата, Центъра за защита на жените и други юристи с опит в подобни случаи.

Разследването на убийството на малката Нарин, чието име в превод означава "крехка, нежна, деликатна", продължава, както и натискът от страна на обществото и медиите за разкриване на извършителите на това потресаващо престъпление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари