Защо е вредно да ядем кочана на зелето?

0
Външните листа на зелките също са опасни
Външните листа на зелките също са опасни

Външните листа на зелките също са опасни

Зелето е една от най-здравословните храни, известни със своите многобройни ползи за организма. Въпреки това, има определени случаи, при които консумацията му може да бъде вредна за хора с някои здравословни проблеми.

Един от основните рискове при ядене на зеле е свързан с натрупването на нитрати. За да ускорят растежа на зелето, често се използват химикали, които се отлагат най-вече в корена и външните листа. Поради тази причина се препоръчва винаги да изхвърляте тези части от зелето преди консумация или приготвяне на храната. Специалистите съветват да не се яде кочана, тъй като в него могат да се съдържат големи количества нитрати, които могат да бъдат опасни за здравето.

Според Световната здравна организация, безопасното количество нитрати, което човек може да консумира дневно, е 5 милиграма на килограм телесно тегло. За човек с тегло от 60 килограма, това би означавало до 300 милиграма нитрати дневно, което се равнява на приблизително 400 грама прясно зеле.

За кого зелето е противопоказно?

Диетологът Светлана Фус предупреждава, че хора с определени заболявания трябва да избягват консумацията на големи количества зеле. Тя подчертава, че това се отнася най-вече за хора с камъни в бъбреците, панкреатит и стомашни язви. Зелето съдържа пурини, които водят до образуването на пикочна киселина – основен фактор за влошаване на състоянието при подагра и бъбречни камъни.

Фус допълва, че хората с панкреатит и стомашни язви също трябва да бъдат внимателни, тъй като зелето може да раздразни стомашната лигавица и да доведе до усложнения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари