Защо десетки крави са в капан на българо-турската граница?

0
Две животни вече са загинали
Две животни вече са загинали Видео: NOVA

Две животни вече са загинали

Драма на границата: 47 крави са в капан между България и Турция.

Тежка хуманитарна криза се разиграва в граничната зона между България и Турция, където 47 крави от румънски превозвач са блокирани в продължение на шест дни. Животните са затворени в камион между граничните пунктове „Капитан Андреево" и „Капъкуле", като състоянието на част от тях започва да се влошава.

Правен казус спира преминаването

Красимир Стоянов, адвокат на румънската фирма-превозвач, разкри подробности в ефира на „Здравей, България" по NOVA: "Животните са с изрядни документи". След излизането от България, превозното средство е спряло за законово регламентирана почивка, по време на която добитъкът е бил разтоварен, нахранен и напоен.

Турция отказва достъп

Турските власти не допускат животните на своя територия с аргумента, че идват от район, засегнат от чума. Ситуацията се усложнява допълнително от факта, че според документацията кравите вече са на турска територия, а липсват необходимите документи за обратното им влизане в България.

Позиция на БАБХ

Заместник-изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), доктор Валентин Атанасов, потвърди, че институцията е информирана за случая от понеделник. "Румъния и Турция трябва да се разберат какво ще се случи с животните, но те не могат да влязат обратно в България", категорични са от БАБХ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари