Започват нови археологически разкопки в Средновековен град Червен

8

Одобрен е проект за археологически проучвания в Средновековен град Червен

Проектът на Регионален исторически музей – Русе за теренни археологически проучвания и теренна консервация в Средновековен град Червен за 2024 година бе одобрен за финансиране от Министерство на културата на Република България. Това съобщиха от музея, като подчертаха значимостта на проекта за разкриването на историческите пластове на един от най-важните средновековни градове в България.

Археологически проучвания и открития

През настоящата година археологическият екип ще продължи разкриването на Междинната крепостна стена на западния хълм на Червенския скален рид. Съществуването на укрепителното съоръжение бе потвърдено по археологически път през 2023 година, когато бе разкрит сектор с дължина от 20 метра, разположен югоизточно от Църква №16. Въз основа на откритите находки се установи, че Междинната крепостна стена е изградена в първите години след османското завоевание на Червен през 1388 година. Самата сграда на Църква №16, разположена по протежение на главната улица на Червен, е била включена в структурата на укрепителното съоръжение.

Екип и план за проучвания

Археологическите проучвания на Червен през 2024 година ще се проведат през месеците септември и октомври. Археологическият екип включва специалисти от Русенския музей, от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките, от Павликени и Сливен, както и студенти от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и от Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Значимост на проекта

Проектът е от изключителна важност за разкриването и съхраняването на културно-историческото наследство на България. Средновековният град Червен е един от най-значимите археологически обекти в страната, като разкритите досега находки включват замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода и 13 църкви. Проучванията и консервацията на тези обекти предоставят ценна информация за живота и културата на средновековната българска държава.

Одобрението на проекта за теренни археологически проучвания и теренна консервация в Средновековен град Червен е важна стъпка към разкриването на още исторически тайни и съхраняването на културното наследство на България. Очаква се резултатите от проучванията през 2024 година да допринесат значително за разширяването на знанията ни за този важен исторически период.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брат, аз оставих с 10 кинта повече.
- Брат, аз оставих с 20 кинта повече!!!
Сервитьорката:
- Не стигат 230 лева.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари