Започват масирани проверки на водачите на тротинетки и велосипеди в Русе

6

Патрулирането на полицаите и инспекторите от "ИООРС" ще бъде до началото на учебната година

От 15 август 2024 година, четвъртък, съвместни екипи от Общинска полиция, специализираното звено „ИООРС“ към Община Русе и ОД на МВР - Русе започват засилени проверки на водачи на индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС), известни като тротинетки, както и на велосипедисти. Тази мярка ще бъде в сила до началото на учебната година и има за цел да гарантира безопасността на пешеходците и правилното използване на тези превозни средства.

Контролът ще се осъществява в съответствие с Наредба №18 на Общински съвет - Русе и Закона за движение по пътищата, като специално внимание ще бъде обърнато на забраната за движение на ИЕПС в пешеходните зони и по улици, предназначени само за пешеходци. Засиленият контрол ще бъде осъществяван особено в Централната градска част и по улица „Александровска“, както и в парковете и градините на Русе. В тези зони, движението на велосипеди също ще бъде ограничено, като ще бъде допускано само за деца до 12-годишна възраст.

Системата за видеонаблюдение на Община Русе ще подпомага контролните органи в съблюдаването на правилата, като работи в непрекъснат 24-часов режим. Това ще осигури допълнителна сигурност и ще улесни идентифицирането на нарушители.

Водачите на индивидуални електрически превозни средства трябва да се движат по велосипедни алеи, а при липса на такава инфраструктура - възможно най-близо до дясната граница на пътното платно. Вечер и при намалена видимост е задължително използването на светлини, а младежите под 18 години трябва да носят каска. Забранено е използването на тротинетки по пътища и улици с максимално разрешена скорост над 50 км/ч, както и в зони, обозначени със знак В9 „Забранено е влизането на велосипеди“.

Ограничението за максимална скорост на тротинетките е 25 км/ч. В случаите, когато ИЕПС са управлявани от малолетни водачи, органите на реда ще ги конфискуват, а на техните родители или настойници ще бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. Превозните средства ще бъдат връщани след заплащане на наложеното задължение. Минималната възраст за управление на ИЕПС е 16 години по велосипедни алеи и пътища с разрешена скорост до 50 км/ч, и 14 години - само по велосипедни алеи.

Водачите на тротинетки трябва да носят светлоотразителни елементи на видимата част на облеклото си през нощта или при намалена видимост. Те също така трябва да се уверят, че превозните им средства имат изправна спирачна система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    27
    До Sy
    Няма ли мъже на място в района ? Двама трима сериозни са достатъчни за да вразумят такъв индивид. С всеки изминал ден положението в града става по- нетърпимо. И с боклуците и с ци&анимацията, дилъри на наркотици, наркозависими. Тревата буквално за нищо я нямат. Коли и мотори, мотопеди без заглушители в ауспусите.
  • 0
    26
    До 23 Маринова
    Няма да пишете против платения електорат на ОПГ ГРОБ=ДПС! Те са бойкопомазани и ще си правят каквото си искат! Вие робите дето не гласувате само ще ревете по сайтовете и ще си плащате, за да има за лилавите!
  • 6
    25
    До Sy
    "До ци@анина, който снощи в 01:00ч. мина на два пъти по ул. Филип Станиславов с BMW с гърмящ като от пиратки звук от ауспуха" Човек, не ти ли омръзна вече никой да не обръща внимание на призивите ти за спокоен и нормален живот, на какъвто всеки има право. Довечера излез и намери начин сам да си решиш проблема, никой няма да ти помогне. Тук всички драскаме, но никой не си мърда пръста и все чакаме някой отнякъде да ни оправи. Е, циганите ни оправят ката вечер.
  • 8
    24
    В.П
    Пенчо събира пари за имението в Нисово И къде да караме колело бе тъпаци?В парка не може.По улиците не може.Тъпи крадливи боклуци.
  • 9
    23
    Маринова
    Пред блок 303 в квартал Чародейка да видите какво става по цяла вечер бръмчат цигани с моторчета дрога се продава и се употребява нещо страшно е направо е ужас
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари