Започват инфраструктурни проекти в Беленско за близо 9 милиона лева

2

100% от необходимите средства за изпълнение на тези мащабни проекти са осигурени от републиканския бюджет

През есента на 2024 година се очаква да започне изграждането на нов водопровод в село Босилковци. Това стана ясно след среща на областния управител на Русе Драгомир Драганов и неговия заместник Георги Георгиев с кмета на Бяла Димитър Славов и председателя на Общинския съвет Мариан Антонов, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Русе. Договорът с Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече е подписан, а стойността на проекта е около 1.2 милиона лева.

Настоящият водопровод е напълно амортизиран, с водозагуби между 85% и 90%, което е огромно количество вода и на практика означава, че водопроводната система не работи в селото“, коментира кметът на Бяла Димитър Славов.

Нови инфраструктурни проекти за 7.5 милиона лева

Освен водопровода в Босилковци, предстои стартирането на още два големи инфраструктурни проекта на обща стойност приблизително 7.5 милиона лева. Това включва цялостна рехабилитация на пътя между Стърмен и Ботров и между Ботров и Брестовица с обща дължина около 10 километра. Същевременно се предвижда и подобряване на енергийната ефективност на сградата на Общинската администрация в Бяла.

100% от необходимите средства за изпълнение на тези мащабни проекти са осигурени от републиканския бюджет.

Инспекция на текущите инфраструктурни проекти

По време на посещението си в Бяла, Драганов заедно с екип от Областната администрация и кмета Димитър Славов направиха инспекция на част от текущите инфраструктурни проекти. Сред тях са ремонтите на пътищата между Бистренци и Дряновец и между Дряновец и Копривец. Освен пълната пътна рехабилитация между населените места, се работи и за подобряване на инфраструктурата в самите села, включително изграждане на нови тротоари и подмяна на уличната настилка. Тези ремонтни дейности са на стойност близо 12 милиона лева с ДДС, като финансирането е осигурено от държавния бюджет.

Ремонт на улиците в селата за 3.5 милиона лева

За още 3.5 милиона лева се ремонтират главните улици в Ботров, Стърмен и Копривец, както и участък от около 1.2 километра, свързващ град Бяла с Беленската гора. Тези средства са осигурени по Програмата за развитие на селските райони.

Откриване на Експо Център „Уста Колю Фичето“

Новият Експо Център „Уста Колю Фичето” се предвижда да бъде открит на 23 август заедно с реставрирания мост. За официалната церемония ще бъде поканена и Русенската филхармония, а на следващата вечер – 24 август, ще има богата културна програма. Очаква се и извършване на оглед от държавна приемателна комисия.

Подкрепа за Историческия музей в Бяла

В края на посещението си в Бяла, Драганов и екипът му посетиха Историческия музей в града. Те разговаряха с директора на културната институция Иво Жейнов и се ангажираха да съдействат за дигитализирането на част от архивните документи, както и да подпомогнат реализирането на повече европейски проекти в културната сфера.

За ползотворната съвместна дейност при изпълнението на държавната политика и развитието на местната общност, кметът Димитър Славов беше удостоен с грамота от областния управител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Муамар Кадиф
    Липсва също и Главният Ошперменител на съседен град. Как так без неговото семе е възможно Дамите да са штастливуи?
  • 10
    1
    Имхотеп
    Липсва Анун Ра,мумията.Така без него,пейзажа е блед и липсва колорит.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари