Започва ремонт на път, който ще поеме трафика при пускането на нов участък от АМ "Хемус"

0
Проектът цели да облекчи трафика в Плевен и да осигури безопасно движение по алтернативния маршрут
Проектът цели да облекчи трафика в Плевен и да осигури безопасно движение по алтернативния маршрут Снимка: АПИ / Архив

Проектът цели да облекчи трафика в Плевен и да осигури безопасно движение по алтернативния маршрут

Мащабен ремонт на 62 километра от път III-305 за осигуряване на алтернативен маршрут на АМ "Хемус".

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) предприема мащабен ремонт на над 62 километра от третокласния път ІІІ-305 Плевен - Садовец - Дерманци - Гложене. Проектът е свързан с предстоящото пускане в експлоатация на нов участък от автомагистрала "Хемус" между Боаза и пътен възел "Дерманци".

Подготовка за увеличен трафик

Очаква се до началото на 2025 година да бъде завършен и въведен в експлоатация 15-километровият участък от автомагистрала "Хемус" - от Боаза до пресичането с път III-307 Луковит - Угърчин, включително пътен възел "Дерманци". Това ще доведе до значително увеличаване на движението по път III-305 в посока град Плевен, през село Дерманци, както и към Ловеч през Угърчин по път III-307.

Обхват на ремонтните дейности

Ремонтът ще обхване два основни участъка:

  1. 25 километра на територията на област Плевен в участъка Крушовица - Садовец (от километър 0+000 до километър 25+000)
  2. 37,2 километра в област Ловеч - в отсечката Ъглен - Дерманци - Торос - Гложене (от километър 25+000 до километър 62+281)

Проектът предвижда цялостен ремонт на трасето и оразмеряването му за поемане на тежко и много тежко движение.

Стратегическо значение на ремонта

С ремонта на път III-305 (І-3) - Крушовица - Садовец - Дерманци ще се осигури преминаването на тежкотоварния трафик край Плевен до изграждането на връзката между автомагистрала "Хемус" и път I-5 Русе - Велико Търново. Третокласната отсечка и първокласният път I-3 ще поемат целия тежкотоварен трафик до завършването на новото трасе на автомагистрала "Хемус" от Боаза до връзката с пътя Русе - Велико Търново.

Мерки за регулиране на трафика

За да не се затруднява движението в град Плевен, се предвижда ограничаване на движението на тежкотоварни камиони в участъка от пътен възел "Дерманци" до второкласния път II-35 Плевен - Ловеч. Целта е да се намалят предпоставките за пътни инциденти и да се избегне увеличаването и усложняването на трафика в град Плевен.

Изпълнение на ремонтните дейности

Ремонтът на път III-305 ще се извършва без спиране на движението. Автомобилите ще преминават в лентата, в която не се извършват строително-монтажни дейности. Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание и със съобразена скорост поради извършващите се строителни работи.

Планирано е ремонтните дейности да приключат до април 2025 година. Те ще се изпълняват по програмата за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа и са възложени на пътноподдържащите дружества в областите Плевен и Ловеч, с които АПИ има договори по Закона за обществените поръчки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари