Започва безплатна ваксинация срещу COVID-19

1
Близо 85 000 дози от новия вариант на ваксина са вече налични в страната
Близо 85 000 дози от новия вариант на ваксина са вече налични в страната

Адаптираните ваксини ще се поставят при личните лекари и в РЗИ

Министерството на здравеопазването обяви старта на имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г. От 11 септември, ваксинацията започва във всички кабинети на Районните здравни инспекции (РЗИ) и при общопрактикуващите лекари в страната, като ваксината ще бъде предоставяна безплатно.

Към момента в България са доставени 84 960 дози от новата иРНК ваксина на Pfizer-Biontech срещу варианта JN.1 на SARS-CoV-2, информира Министерството на своя сайт. От ведомството поясняват, че ваксините вече са разпределени към РЗИ, за да бъде осигурен плавен процес на ваксиниране в различните райони на страната.

Организацията за провеждане на имунизацията е гъвкава – при необходимост ще бъдат включени и други лечебни заведения. При наличие на достатъчно желаещи на места с труден достъп, министерството планира формирането на мобилни екипи, които да ваксинират трудно подвижни лица и жители на отдалечени райони.

От общото количество ваксини, 80 640 дози са предназначени за лица над 12 години, докато останалите 4000 дози са предвидени за деца на възраст от 6 месеца до 11 години. Новата ваксина срещу JN.1 може да се прилага независимо от това дали човек е преболедувал вируса или е бил ваксиниран преди. За възрастните ваксината се поставя в единична доза, докато при деца под 5 години, които не са преболедували или ваксинирани досега, ще се поставят три дози.

Здравният министър е одобрил препоръките на Националния експертен съвет по имунизации, като приоритетни групи за ваксинация са лицата над 60 години, хора с хронични заболявания като диабет, сърдечни или белодробни проблеми, имунокомпрометирани пациенти, включително деца, бременни жени, здравни работници и персонал в социални институции.

Съветът също така препоръчва на тези групи да се ваксинират и срещу сезонния грип. И двата типа ваксини могат да се прилагат едновременно, като се инжектират на различни места по тялото. В случай че се предпочете отделно поставяне, не е необходимо да има определен интервал между двете ваксинации.

Всеки желаещ извън приоритетните групи също има право да получи варианта на ваксината срещу COVID-19. Информация за пунктовете за ваксинация по места е налична на специализирания сайт на Министерството на здравеопазването – „Плюс мен“.

Наскоро служебният министър на здравеопазването Галя Кондева подчерта нарастващия интерес към интеграцията на здравното досие с мобилното приложение „еЗдраве“. Това приложение дава възможност на всеки гражданин да проследява своето здравословно състояние, включително прегледи, направления, рецепти, ваксини и лабораторни резултати, регистрирани от 2020 г. насам.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    11
    И що дрънчите
    тва антиваксърчетата?!? Някой да ви кара насила?!? Я имате 20%, я нямате, ама дрънчите като за 120! Ами дрънчете си, не пречите!
  • 5
    10
    Конспирация, а?
    Световният икономически форум (WEF) призна, че пандемията от COVID-19 е станала тест за готовността на обществото да приеме „Новия световен ред“ WEF публикува следното съобщение на своята страница „My Carbon ”, където те говорят за 15-минутни “smart cities”. Първата от трите „промени“, които WEF казва, че трябва да се случат, преди светът да може да реализира утопичната визия за „интелигентни и устойчиви градове“, е зачитането на границите на нашата свобода. В него се казва: „COVID-19 се превърна в тест за социална отговорност, тъй като милиарди граждани по целият свет приеха огромен брой невъобразими ограничения за общественото здраве. Има много примери по света за социално дистанциране, носене на маски, масови ваксинации и искания за проследяване на контакти в общественото здравеопазване, които демонстрират същността на индивидуалната социална отговорност.“ Те са ни проверявали. Това е всичко което трябва да знаете за Covid. Те искаха да видят колко от нас ще се откажат от личната си свобода и суверенитет, като се подчинят на „новото нормално“, което се състои от ограничения, които граничат с абсурда. Чрез горното твърдение WEF предполага, че за да бъдат „устойчиви“, хората и обществата ще трябва да се съобразят с нов, по-авторитарен световен ред. Не задавайте въпроси. Не използвайте логиката. Просто се подчинявайте! **** https://www.thegatewaypundit.com/2024/09/world-economic-forum-finally-tells-truth-about-covid/
  • -3
    9
    до 8
    По въпроса с ваксините вярвам на доказали се специалисти, а не на блогъри! А вие си вярвайте на каквото си искате, в живота си мога да мина без много неща и едното е вашето мнение по въпроса! Да не говорим, че въобще не сте в темата дори далеко професионално 😁 А че „световната конспирация действа“, знам че е основен приоритет за завършилите ДАШ-а! 😁😁😁
  • 3
    8
    до 4
    Ако потърсиш информация за „оня германец“, ще откриеш, че това е някакъв измислен човек. Не се споменава име, а само, че е на 62 години и е от Магдебург. С други думи поредната порция fake news, която вие говедата веднага изкльопахте.
  • 4
    7
    # четвърти
    Браво! Този вече е безсмъртен, а и ако е поставен в стая с болни от ковид, всичките ще оздравеят само от това, че са дишали един и същ въздух с него!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари