Започна тридневен поход, посветен на паметта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

0

Възпоменателната церемония в местността „Янково гърло“ събра повече от 200 участници от цялата страна

С възпоменателна церемония пред паметника на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, намиращ се в местността „Янково гърло“, недалеч от устието на река Янтра в община Ценово, беше дадено началото на десетия поход, посветен на 156-ата годишнина от слизането на четата на двамата войводи. Церемонията събра множество участници и почитатели на историческата памет, които се събраха, за да отдадат почит на героите.

Областният управител на Русе Драгомир Драганов, заедно със заместника си Георги Георгиев, официално откриха похода. „Подобни инициативи съхраняват историческата памет и ни дават урок по родолюбие и достойнство“, заяви Драганов в своето обръщение. Той подчерта, че във времена на разделение е важно да си спомним за мисията на хилядите поборници за свободата и независимостта на родината. „Нека имаме доблестта и куража да следваме техните завети, да помним направеното от тях и да се опитаме да го надградим“, допълни още Драганов.

На церемонията присъстваха и бившият областен управител Данаил Ковачев, бившият заместник областен управител Емил Бачийски и кметът на Новград Диана Копчева. В края на церемонията бяха положени венци и цветя, а отец Виктор от Великотърновската света митрополия отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен. Паметта на героите бе почетена и с едноминутно мълчание. Исторически факти за събитията припомни секретарят на Община Ценово Мария Найденова.

Тридневният поход се организира от Областна администрация – Русе с подкрепата на Сдружението на областните управители от крайдунавския град и Българския туристически съюз. През годините инициативата се превърна в национална, като през следващите няколко дни се очаква участие на повече от 200 души от цялата страна. За реализацията на събитието в Русенско съдейства и ръководството на Община Ценово и кметство Новград.

По време на похода е предвидена богата културна програма с акцент върху провеждането на кратки исторически беседи. Маршрутът следва стъпките на четата, предоставяйки на участниците възможността да се запознаят с важни исторически моменти и местности. Кулминацията на честванията ще бъде на връх Хаджи Димитър, известен и като Бузлуджа, където ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите.

Тази инициатива не само съхранява историческата памет, но и поддържа духа на родолюбието и националното достойнство. Време е да последваме примера на нашите предци, да помним тяхната саможертва и да работим за обединение и просперитет на нашата родина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари