Започна търг за за покупката на японски кралски пъпеш, отгледан в Пловдивско

2

Досега на търг в чужбина най-високата сума, давана за такъв плод, е 46 хиляди евро

Онлайн търг за покупка на японски кралски пъпеш, отглеждан за първи път в Пловдивско, стартира тази сутрин земеделският производител от региона Красимир Кумчев, съобщи БНТ. Това е значимо събитие, тъй като досега такъв плод не е бил отглеждан на различна от японска почва.

Историята започва миналата година, когато писателката и дипломат Юлияна Антонова-Мурата подарява на Кумчев семена в плик. Заинтересуван от възможността да експериментира с екзотичен плод, Кумчев решава да опита и ето че първата реколта от четири кралски пъпеша вече е факт. Кората на тези пъпеши напомня на типичните японски вази и те излъчват аромат на шоколад.

Търговете за такива пъпеши в чужбина достигат до внушителни суми. Най-високата известна цена за такъв плод е 46 хиляди евро. Красимир Кумчев се надява, че и в България ще бъде постигната значителна сума, тъй като планира да дари средствата за изработката на скулптура-фонтан под формата на ябълка. Тази инсталация, създадена от проф. Цвятко Сиромашки, ще бъде поставена на видно място в Пловдив, като символ на плодородието на Тракия и хилядолетното съществуване на града.

Вече има първи участник в търга, предложил сумата от 5 хиляди лева. Търгът ще остане отворен поне още две седмици, като до този момент се очаква пъпешът да е напълно готов да бъде предаден на новия си собственик. Това време ще позволи и оценка на вкусовите достойнства на продукцията, която вече привлича вниманието на ценителите на уникални плодове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Тоя пъпеш
    Тоя пъпеш с огнилите на прасето.Българска работа ама наша и вкусна,грух.Пипон като пипон.
  • 1
    3
    Мунчо
    БЕгай, нЕма нужда.
  • 2
    2
    Мда
    Купих си разкошни круши. Когато разрязах първата красавица, вътре беше загнила. Останалите - също.
  • 8
    1
    Циник
    Нещата в планетарен мащаб не отиват на добро. А ние тичаме със страшна скорост пред останалите. За 46 000 евро, пъпеша освен свирки трябва да може и да ми прави мусака. Някой изобщо наред ли е в тази слънчева система?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари