Започна изграждането на нови водопроводи в селата Ряхово и Борисово

1

Стартът на проекта бе даден от областния управител на Русе и кмета на Сливо поле

Днес започна изграждането на близо 7 километра нови водопроводи в селата Ряхово и Борисово от община Сливо поле. Началото на дейностите бе дадено от областния управител на Русе Драгомир Драганов и кмета на Сливо поле Валентин Атанасов.

Европейско финансиране за модернизация

Проектът се реализира благодарение на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 година, която осигурява 100% безвъзмездна финансова помощ. Общата стойност на проекта възлиза на 2 917 692,43 лева без ДДС. 85% от средствата се финансират от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, а останалите 437 653,87 лева идват от държавния бюджет. Очаква се дейностите да приключат до 15 септември 2025 година.

Значителна реконструкция на водопроводната мрежа

В рамките на проекта се предвижда подмяна на около 5 километра водопроводи в Ряхово и на малко над 1.5 километра в Борисово. Тези реконструкции са насочени към най-амортизираните участъци в двете населени места, където се случват и най-много аварии.

Изявления на областния управител и кмета на Сливо поле

Областният управител Драгомир Драганов посочи, че реконструкцията на водопроводната мрежа е стратегически значим проект, реализиран благодарение на ръководството и екипа на Общината. „Много общини кандидатстват, но не всички успяват да спечелят. Това е ясен критерий за професионализма при изготвянето на проекта“, отбеляза Драганов. Той апелира към жителите на селата да бъдат търпеливи, защото реализацията на тази инвестиция е действително значима. След приключването на проекта се предвижда и подмяна на пътната настилка.

Кметът Валентин Атанасов заяви, че реконструкцията ще допринесе за значително намаляване на авариите и подобряване качеството на питейната вода, което ще повиши качеството на живот в тези населени места и ще ги направи по-привлекателни за потенциални инвеститори. Проектът представлява една много добра възможност с европейски пари да се подменят водопроводните инсталации и да доставя качествена питейна вода“, добави Атанасов.

Съвместна работа с „ВиК“ ООД – Русе

Проектът е съгласуван със специалистите от „ВиК“ ООД – Русе. Управителят на „ВиК“ ООД – Русе инж. Илиан Милев заяви, че работят в синхрон с Общината. „За да се получават успешни проекти, Общини и ВиК трябва да работят заедно“, подчерта Минев. Той допълни, че подмяната на амортизираните участъци ще намали загубите на вода и броя на авариите в населените места. „Това не е единичен проект, след неговата реализация ще има следващи етапи“, уточни инж. Милев.

Гаранции от фирмата изпълнител „Вера Строй“

Фирмата изпълнител „Вера Строй“ гарантира, че при реконструкцията на водопроводната мрежа няма да има спиране на водата, тъй като новият водопровод ще се изгражда успоредно до стария. Единствено спиране на водата ще бъде необходимо в момента на превключване, както и при подвързване на новите отклонения към водомерните възли. Подобни спирания ще бъдат кратки и редки, а жителите ще бъдат предварително уведомени.

Поетапно изпълнение на проекта

Работата ще започне в Ряхово, след което ще се премине към подмяна на водопроводната система в Борисово. При изпълнението на водния цикъл няма да има напълно затворени улици, а движението за автомобили ще се ограничава в малки участъци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    3
    Глупендеров
    Ха ха! Отново СОФИЙСКА ФИРМА ,основен изпълнител, която съответно ще наеме подизпълнител от своя страна и той "под-под изпълнител" -Ковчег-ремарке няма! Не се накрадохте! Съгласно "ЗОП" изпълнителят отговаря на всички критерии-ама и комисията отворила ЕДОП ще ви каже същото! Перфектно!
  • 11
    2
    Упълномощен
    Жителите на община Сливо поле и Сандрово са благодарни на Милев че ,изгони от ВиК окопалия се дърт самозабравил се нещастен нехранимайко ,некадърник,крадец,изнудвач и невероятно нахален простак Е.Иванов Попа ,въпреки натиска да остави алчния , четинест ,нефелен нерез да дерибейства в района.Благодарим.
  • 4
    1
    Пунта мара
    Некомпетентни във всичко, но с мерак да се покажете . Поне името на управителя на ВИК да бяхте научили. Казва се МИЛЕВ , а не Минев.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари