Запалителни устройства в пратки тревожат властите в Германия

0
Подозрения за руски саботаж в германски спедиторски компании
Подозрения за руски саботаж в германски спедиторски компании

Подозрения за руски саботаж в германски спедиторски компании

Германските власти разследват серия от подозрителни пожари в логистични центрове.

Германските правоохранителни органи са изправени пред нарастващ брой инциденти, свързани със запалителни устройства в колетни пратки. Случаите предизвикват сериозно безпокойство сред службите за сигурност, като се появяват спекулации за възможен руски саботаж.

Първият сигнал за тревога дойде в края на месец юли 2024 година, когато пожар избухна в товарния център в град Лайпциг. Инцидентът накара властите да издадат предупреждение за наличието на запалителни устройства в пакети, изпратени от неидентифицирани лица чрез различни спедиторски компании, информира NOVA.

В продължение на няколко седмици, германските служби за сигурност наблюдават внимателно няколко колетни пратки, изпратени от частни лица от различни европейски дестинации. Тези пакети са се самозапалили по време на транспортирането им към крайната цел.

Според информация, публикувана в германски медии, службите за сигурност не изключват възможността за връзка между зачестилите инциденти и потенциален руски саботаж. В кръговете, отговарящи за сигурността в страната, е широко известно, че руската шпионска и саботажна дейност е отбелязала рязко увеличение през последните седмици и месеци. Като пример се посочва засиленото използване на дронове за подривни дейности.

Град Лайпциг е дом на глобалния център на една от най-големите спедиторски компании в света. Инцидентът там включва пакет, изпратен от една от балтийските държави, който е експлодирал и подпалил цял товарен контейнер, съдържащ множество други пратки. Въпреки че пожарът е бил бързо овладян, той повдига сериозни въпроси относно сигурността на логистичните вериги.

Според информация на Германската информационна агенция (ДПА), разследването е поето от Федералната прокуратура в град Карлсруе. Въпреки това, от прокуратурата отказват да предоставят допълнителна информация за хода на разследването.

Важно е да се отбележи, че подобни инциденти с избухващи пратки са регистрирани и в други европейски страни, което предполага възможен координиран опит за саботаж на международно ниво.

Спедиторската компания, която оперира в няколко европейски държави, е издала изявление, в което се посочва, че са предприети необходимите мерки за защита на служителите, съоръженията и пратките на клиентите.

Службите за сигурност изразяват опасения, че подобни инциденти могат да продължат и в бъдеще. Съществува предположение, че тези неконвенционални запалителни устройства са умишлено изпратени с цел нанасяне на щети на компании за товарни услуги и други логистични структури в западните страни.

Според предоставената информация, всички известни до момента проблемни пакети са съдържали електрически устройства и съдове с течности, което предполага сходен метод на изработка и потенциална връзка между отделните случаи.

Разследването продължава, като властите призовават за повишено внимание при обработката на подозрителни пратки и засилване на мерките за сигурност в логистичните центрове из цяла Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари