Закон за закрила на детето: защита или вратичка за смяна на пола?

0

Критика към предложените текстове и как те могат да повлияят на децата

Промените в Закона за закрила на детето: анализ и потенциални рискове.

Предложените изменения в Закона за закрила на детето, предложени от депутати от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", предизвикват сериозни опасения по отношение на безопасността и бъдещето на малолетните и непълнолетните. Според критиците на законопроекта, някои текстове могат да се използват за въвеждане на медицински процедури, свързани със смяна на пола при деца, под прикритието на психологическо лечение, което поставя здравето и психическото състояние на децата в риск.

Член 56б: потенциална опасност от интерпретация

Един от ключовите моменти в предложението е член 56б и неговите алинеи 5 и 6, които забраняват предоставянето на информация на малолетни, съдържаща порнографски елементи или насърчаваща употребата на наркотици. Този текст сам по себе си е необходим за защита на децата. Въпреки това, в член 10, алинея 5, е добавена формулировка, според която всяко дете има право на медицинска и психологическа помощ, свързана с въпроси за пола, като това се третира като начин за укрепване на психическото му здраве. Под „лечение при необходимост“ може да се подразбира и включването на процедури за смяна на пола. Това е особено тревожно, защото отваря възможност за неправилно насочване на деца към сериозни медицински интервенции под претекста за психологическа необходимост.

Член 125б: риск за здравето

В член 125б от втория законодателен документ се забранява извършването на медицински процедури за промяна на половите белези на деца, освен в случаите, когато има сериозна опасност за тяхното здраве. Определението за „здраве“, според Световната здравна организация (СЗО), включва както физическото, така и психическото състояние на индивида. Това създава опасен правен прецедент, при който психологически проблеми, свързани с пола, могат да бъдат приети като достатъчна причина за намеса, която води до необратими промени в телата на децата. Такава вратичка в закона може да създаде сериозни проблеми за бъдещето на тези млади хора.

Конфликт с Конституцията и решението на Конституционния съд

Подобни изменения в законодателството напомнят на казуса с Истанбулската конвенция, който бе отхвърлен от Конституционния съд на Република България. КС аргументира, че понятието за пол трябва да се основава на биологичните факти, а не на социални и психологически определения. Промените, предложени в Закона за закрила на детето, могат да създадат подобни правни и обществени противоречия. В случай на приемане на тези текстове, родителите могат да загубят контрол върху ключови решения, свързани със здравето на децата им, което противоречи на принципите на Конституцията.

Призив за отговорност

Предвид всички потенциални рискове, свързани с тези изменения, призивът е насочен към членовете на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта да се вгледат внимателно в предложените текстове и да не ги подкрепят. Подобни законодателни промени могат да доведат до сериозни последствия за бъдещето на децата в България, като се нарушат правата на родителите и се постави под съмнение защитата на младото поколение. Необходимо е ПП-ДБ да оттеглят настоящия законопроект и да предложат по-сигурни и обмислени решения, които наистина да гарантират защитата на децата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Моето мнение
    За пореден път доказват , че са коварни и няма да се спрат пред нищо .Показват истинската си същност.Идете и гласувайте пак за тях, те ще ни довършат като народ.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари