Задават се червени кодове за жеги!

1
Най-горещата част от вълната се очаква да бъде около 15-18 юли
Най-горещата част от вълната се очаква да бъде около 15-18 юли Снимка: Wxcharts.com

Най-горещата част от вълната се очаква да бъде около 15-18 юли

В разгара на лятото страната ни е изправена пред продължителен период на горещо и сухо време, като метеоролозите прогнозират само кратък период на почивка от жегата в средата на месеца. Според прогнозите на Meteo Balkans, единственото значително облекчение от високите температури ще дойде между 10-11 юли, когато атмосферно смущение ще премине през страната от изток на запад. Това ще доведе до спад на температурите и превалявания в някои части на страната.

„Захлаждане“ може да осигури почивка от екстремните горещини

От 10 до 11 юли страната може да изпита „захлаждане“ поради преминаващото атмосферно смущение. Въпреки че това ще осигури известна почивка от екстремните горещини, очакваното понижение на температурите няма да бъде значително. Прогнозираният дъжд също ще бъде ограничен, като по-голямата част от валежите ще засегнат централните региони на страната и от време на време северозападните и североизточните райони.

Значителни валежи

По-значителни валежи се очакват в събота (13 юли), според прогнозата на GFS, особено в района на Царево, Приморско и Ахтопол. Второто вълново смущение, което трябва да премине през страната от запад на изток, започвайки от 14 юли, вероятно ще донесе повече валежи над Югозападна и Централна България. Има вероятност и в Северозападна България да паднат значителни валежи, главно в Предбалкана.

Температурите могат да надхвърлят 38-41°C

Докато тези атмосферни смущения носят известно облекчение от жегите, те не се очаква да сложат край на горещата вълна. Температурите ще продължат да бъдат високи, като преобладаващите максимални стойности ще варират между 35°C и 38°C, достигайки до 39-40°C в определени райони на Тракия и Дунавската равнина. Най-горещата част от вълната се очаква да бъде около 15-18 юли, когато температурите могат да надхвърлят 38-41°C.

Условия за градушки

Метеоролозите предупреждават, че условията за градушки остават високи, като голяма част от страната е изложена на риск от гръмотевични бури и интензивни валежи. Докато страната преживява тази продължителна гореща вълна, от съществено значение е всички да предприемат стъпки, за да останат хидратирани и да търсят сянка или климатизирани пространства, когато е възможно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари