Задържаха мъж за иманярство в Руенско

0

Ценните артефакти са от Второто българско царство

Възрастен мъж от село Листец е задържан за незаконно търсене на антични съкровища.

В село Листец, община Руен, се разиграва необичайна история, която привлече вниманието на правоохранителните органи. Полицията в Руен е задържала 79-годишен местен жител по подозрение в иманярство - незаконно търсене и присвояване на исторически ценности.

Разкриване на незаконната дейност

Според информация, предоставена от Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи - Бургас, възрастният мъж е използвал специализирано оборудване за търсене на метални предмети, включително металдетектори и сонда за дълбочинно търсене. С помощта на тези устройства той е успял да открие значително количество артефакти, датиращи от периода на Второто българско царство.

Открити ценни артефакти

Сред находките, конфискувани от властите, се намират различни исторически ценности:

  • Сребърни монети
  • Пръстени
  • Обеци
  • Други артефакти от епохата

Тези предмети представляват важна част от българското културно наследство и тяхното незаконно притежание е сериозно нарушение на закона.

Правни последствия

В резултат на разкритията е образувано досъдебно производство срещу 79-годишния мъж. Властите са назначили различни експертизи, които ще помогнат за установяване на точната стойност и историческо значение на откритите артефакти.

Случаят повдига важни въпроси относно опазването на културното наследство и необходимостта от по-строг контрол върху незаконните археологически дейности, особено в райони, богати на исторически находки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари