Задържаха 90 000 къса цигари на Дунав мост

2
Цигарите били скрити в тайници в два микробуса
Цигарите били скрити в тайници в два микробуса Снимка: ТД Митница Русе

Цигарите били скрити в тайници в два микробуса

На 3 юли 2024 година, около 19:15 часа, митническите инспектори от ТД Митница Русе са задържали два микробуса на ГКПП Дунав мостРусе, превозващи общо 89 600 къса цигари с турски акцизен бандерол. Според официалната информация, предоставена от ТД Митница Русе, моторните превозни средства са управлявани от български граждани, които са пътували за Западна Европа.

При щателната проверка на автомобилите митническите служители са установили, че в подовете на двата микробуса са изградени допълнителни кухини, известни като тайници. В резултат на проверката, в първия микробус са открити 51 400 къса цигари (2 570 кутии), а във втория - 38 200 къса цигари (1 910 кутии). Всички тютюневи изделия са от известни марки и са облепени с турски акцизни бандероли.

Цигарите са наши и сме ги закупили от непознати лица“, заявяват в писмените си обяснения водачите на микробусите. За изграждането на тайниците и контрабандния превоз на цигарите, на двамата шофьори са съставени актове за административни нарушения. Акцизните стоки и моторните превозни средства са задържани.

Проверката е част от съвместната операция по противодействие на контрабандата, провеждана с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите. Операцията има за цел да предотврати нелегалния внос на стоки и да защити икономическите интереси на държавата.

Митническите служители подчертават, че сътрудничеството между различните агенции е от решаващо значение за успешното противодействие на контрабандата и незаконната търговия. „Съвместните усилия на всички участници в операцията демонстрират решимостта на държавата да се бори с организираната престъпност и да защитава икономическата сигурност на гражданите“, заяви говорител на ТД Митница Русе.

Контрабандата на цигари е сериозен проблем за България, като страната е често използван транзитен маршрут за нелегален трафик на акцизни стоки към Западна Европа. В тази връзка, подобни операции са от критично значение за ограничаване на незаконната търговия и за намаляване на загубите от непрекъснато изтичащите акцизни приходи.

В последните години се наблюдава засилване на мерките за сигурност и контрол по границите, както и подобряване на координацията между различните правоохранителни органи. Благодарение на тези усилия, значителен брой опити за контрабанда са били предотвратени, а много престъпни групировки са били разобличени и неутрализирани.

Въпреки постигнатите успехи, митническите и граничните служби продължават да се сблъскват с нови предизвикателства и иновативни методи на контрабандистите. Технологичният напредък и увеличената мобилност на престъпните групировки изискват непрекъснато обновяване на методите за контрол и засилване на международното сътрудничество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари